Skocz do zawartości

Sharp 340k + grzejący się stabilizator

mati 6

Pomocna odpowiedź

Witam.

Podłączyłem czujnik wraz z rezystorem 1ohm, elektrolitem 1uf ( powinien być chyba 0,1uf)

oraz elektrolitem 10uf i ceramicznym 100nf do filtrowania zasilania - wartości takie, jak doradza botland - więc pewnie dobre. (Te boczne grube nóżki połączyłem do masy).

wszystko wg schematu

Efekt był taki, że stabilizator bardzo szybko się nagrzewał.

Wskazuje to (chyba) na zwarcie.

Podłączyłem bezpośrednio ~5,7V do "modułu" ze sharpem ( jest oddzielony od płytki głównej)

i przegrzały się elektrolity ( podłączylem na 99% dobrze). Odlutowałem kolejno uszkodzone kondensatory, a na końcu zworkę, która zasila vcc sharpa i dopiero to ostatnie zapobiegło grzaniu się stabilizatora. Po ponownym wlutowaniu tej zworki stabilizator znów się grzeje.

Jak inaczej sprawdzić sprawność sharpa ?

Użyłem oczywiście wyszukiwarki w pierwszej kolejności, ale nic konkretnego nie znazłem.

Komentarz dodany przez: Treker

🙂

R przy LED_FB powinien mieć 1ohm, C przy Reg powinien mieć 0,1-1uF, czyli 100nF. Zasilanie powinno być na poziomie 5V. Jak spojrzysz na działającego sharpa 340K, to nawet gołym okiem widać, ze w jednej z soczewek coś świeci na czerwono. Raczej ciężko jest je uszkodzić, jeden mi kiedyś nawet zaczął puszczać znaki dymne a mimo to, po poprawnym podłączeniu zasilania (było odwrotnie) działał nadal 😉

Główne uchybienie to chyba elektrolit zamiast ceramicznego 100nf, ale to by dalo aż takie efekty ?

Aż się zacząłem zastanawiać, czy nóżki od dobrej strony liczę

Jutro sprawdzę jeszcze raz na płytce stykowej ( boczne grube nózki mogą wisieć w tym czasie ?)

Jak boczne nóżki będą wisieć to nie powinno być problemów, wygląda na to, że piny liczysz dobrze. Jakiego używasz stabilizatora? Bo te sharpy są bardzo łakome na prąd 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Gadu gadu, a multimetru nie masz, żeby w szereg z linią zasilania podłączyć i sprawdzić prąd? To od razu Tobie powie czy jest za wysoki czy nie.

Jak brak multimetru czas kupić - będzie to najlepiej wydane 20zł - pomijając zakup 4 piw miodowych 😉

właściwie to jakiś mam, lecz nie pomyślałem o nim zwłaszcza, że po podłączeniu zasilania dosłownie w kilka sekund stabilizator już parzy. Jutro na płytce stykowej to sprawdzę

Jedyne co mogę powiedzieć: przepraszam za głupotę i zabranie wam czasu na próbę pomocy mi :/

No i oczywiście dziękuję za szczere chęci.

Połączyłem wszystko na płytce stykowej i działa ( problem był w przewodach między płytką główną ,a "modułem" z sharpem ( vcc i gnd były źle doprowadzone do goldpinów w module - nawet zmęczenie późną godziną i ciągłe obracanie płytki do góry nogami nie usprawiedliwia mojej głupoty i niechlujstwa.

Jedną ważną rzeczą, której sie nauczyłem, to to, że sharpy są wytrzymalsze, niż sądziłem.

Temat chyba do kosza.

Co do pytania KD93 to stabilizator to ldo 5v tht w obudowie jak 7805( nie wiem jaki dokładnie model) a na plytce jest też atmega8 i l298. Ale to już nie ma znaczenia, skoro wszystko działa.

Jeszcze raz sorki

A wracając do multimetru, to jeśli ktoś jeszcze nie ma, to w Carrefour widziałem ostatnio po 9zł 🙂

Komentarz dodany przez: Bobby

A tam do kosza - przyda się innym ludziom, z podobnym problemem 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.