Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

dużo patrzyłem i według mnie użyłbym 4 czujników linii i jednego przeciwnika. Wy jesteście dla mnie jak profesjonaliści więc gdzie mogę najtaniej znaleźć obecnie takie części:

-Układ Scalony L293DNE

-Mikroprzełącznik z dźwignią MSM-22

-Silniczek elektryczny (2sztuki)

-Rezystory 220R / 0,25W

-Rezystor 4,7K/0,25W

-Podstawka pod L293DNE 16 Pin

-TCRT1000 (4sztuki)

-Pojemnik na 4 Baterie R6

-sharp 340k(2sztuki)

Niestety mój budżet jest dość mały 👹

Co do SketchUp'a sam mam mieszane uczucia. Aczkolwiek na początek projektowania w 3D polecam. Aktualnie uczę się obsługi Solid Edge'a ST4 i jest na pewno trudniejszy.

Te elementy powinieneś dostać w sklepie electropark.pl 😉 Mam nadzieję, że z prądami silników się liczysz. Ja jednak bym wziął od razu L298 - prądu na zapas, ale trzeba dodać zewnętrzne diody. Coś za coś.

Długa droga przed Tobą... Poczytaj opisy innych robotów, zapoznaj się z kursem elektroniki!

Czujników linii nie programujesz, ale całego robota owszem. Próbuj sam szukać odpowiedzi zanim spytasz na forum.

Aktualnie uczę się obsługi Solid Edge'a ST4 i jest na pewno trudniejszy.

No niestety, nowy interfejs jest wg mnie totalną porażką (ale nie jest to tylko moja opinia). Ostatnią wersją ze starym interfejsem była v.20, był prostszy i bardziej przejrzysty, chociaż funkcji pewnie niewiele mniej.

Ogólnie Solid Edge nie jest trudny, ale ma dużo więcej funkcji niż SU, dlatego możesz mieć z początku problemy z przerzuceniem się. Jak już się nauczysz to docenisz te dziesiątki różnych poleceń i funkcji, piękne rendery, a z bardzo przydatnych dla robotyka rzeczy - obliczanie masy.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...