Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam jestem tu nowy i nie wiem jak się do tego zabrać. Czytałem o tym wiele ale pomoc specjalistów mi się przyda. Koła mam zamiar zrobić z zakrętek od nuttellii owiniętych gumami na rękę. Niestety nie mam bladego pojęcia jak z tymi czujnikami linii i jak będzie atakował 🙁 dlatego piszę tu. wygląd zewnętrzny sam wymyśle, wiecie może w jakim programie mógłbym zrobić projet owego robota. Piszcie co może mi się przydać.

Na wszystkie pytania jakie zadałeś znalazłbyś odpowiedź na forum. Wystarczy dobrze poszukać.

Poczytaj: to, to, oraz to. Po tej lekturze powinieneś mieć już podstawowe pojęcie i wizję swojego robota. Nikt Ci gotowca nie podłoży, chociaż wcześniej podane przeze mnie artykuły prawie to robią.

Napisz jakie masz pojęcie o elektronice, czy bawiłeś się już coś uC, czy w ogóle o nich nie słyszałeś. Pomoże nam to ocenić co Ci poradzić, bo zamiary trzeba dostosować do umiejętności. Wielu próbowało rzucić się z niczym na głęboką wodę i rzadko kiedy coś z tego wychodziło.

Przede wszystkim przeszukaj dokładnie forum, w szczególności dział artykuły. Zdobyta wiedza na pewno prędzej czy później zaowocuje.

• Lubię! 1

Pogramy w których możesz zaprojektować robota to m.in to google sketch Up, Autodesk inventor, Altium Designer.

A do tworzenia schematu / płytki polecam eagle.

Pooglądaj schematy, projekty,programy innych robotów i stwórz na początku schemat płyty głównej, a czujniki to możesz wykorzystać np. sharpy lub jakieś inne samoróbki tak jak z projektu kolegi KD93 😉 (który znajdziesz na górze w pasku ( artykuły))

zuba1 obejdzie się 😉 Oczywiście musisz znać się albo na bramkach logicznych lub układach analogowych. Wszystkiemu idzie jakoś zaradzić 😉

Na początek projektowania polecam (tak jak poprzednicy) Google SketchUp (model 3D) oraz Eagle (do projektowania PCB i schematu). Nie myśl jednak, że wszystko zrobisz w kilka dni. Obsługa tych programów (mimo, że trudne nie są) trochę czasu zajmuje. Nie zrażaj się jednak porażkami i czytaj jak najwięcej. Na forum jest wiele dobrych poradników 😉 Korzystaj z tego a nie pożałujesz. Nauka powinna pójść na pewno szybciej 😉

Odradzam sketchup - są dostępne profesjonalne programy do projektowania 3D dostępne dla niemal każdego, jak chociażby Solid Edge ST4 - wystarczy, że masz ukończone 11 lat i chodzisz do szkoły 🙂 Łatwo dostępny jest również Autodesk Inventor. Do tego jeszcze darmowa wersja eagle i można robić fajne roboty (oczywiście altium lepszy, ale drogi/nie ma wersji edukacyjnej).

Sketchup moim zdaniem jest dla osób, które chcą coś na szybko wygenerować w 3d lub dla tych, którzy mają słabszy komputer i np. Inventor ma za wysokie wymagania na ich komputer.

Do dobrego projektowania porządnych rzeczy, tak jak napisał Bobby są np.: Solid Edge ST4 lub Autodesk Inventor. Ich obsługa wcale nie jest trudna, a warto od początku się ich uczyć. Zresztą powstaje kurs na forbocie Inventora lub można zobaczyć tutaj: http://wikihelp.autodesk.com/Inventor/plk/2012/Help/0000-Najwa%C5%BCni0/0001-Przegl%C4%85d1

rozumiem że trzeba ok. dwóch czujnik przeciwników wystarczy a do czujników linii macie jakieś propozycje. Zacząłem te projekt może nie długo wam pokaże.

Pawlo6565, a obejrzałeś roboty i posty na forum? Zobacz jakie czujniki linii są w robotach, jak są rozmieszczone, poszukaj informacji o ich podłączaniu.

Dla minisumo są to maksymalne wymiary, przy czym wysokość nie jest ograniczona. Natomiast wymiary te muszą się zgadzać przed startem, po 5s i wystartowaniu robot może zmienić wymiary (np. rozkładając pług), pamiętaj też o wadze, która jest ograniczona do 500g.

o wadze pamiętam może gdy będę już uznajmy bardzo dobrze zapoznany w tym temacie i kilka robotów będzie na mną zrobię transformersa 😃

Sketchup moim zdaniem jest dla osób, które chcą coś na szybko wygenerować w 3d lub dla tych, którzy mają słabszy komputer i np. Inventor ma za wysokie wymagania na ich komputer.

Z tymi wysokimi wymaganiami Inventora to bez przesady. Wystarczy wyłączyć wszystkie efekty 3D i pójdzie na komputerze sprzed dekady. Naprawdę mocny sprzęt jest potrzebny do nowszych "bajerów" typu analiza naprężeń, w miarę szybkie wykonywanie ładnych renderów itd.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...