Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Od dziecko interesowałem się elektryką, jakiś rok temu zdecydowałem że zbuduję jakiegoś małego robota. Z braku funduszy zdecydowałem się na światłoluba na układzie scalonym. Zbudowałem go, miałem się zabierać za następne projekty, jednak z braku czasu musiałem zaprzestać nauki robotyki. Ostatnio mam aż nadmiar wolnego czasu i chciałbym zacząć budować programowalne roboty. Tak jak ostatnio: mam bardzo ograniczone fundusze dlatego zamiast budować robota, chciałbym zapytać co jest mi niezbędne do nauki programowania uC. Porozglądałem się troszkę i myślę że Atmega88 będzie odpowiednia. Co powinienem kupić na początek, np do stworzenia 2 migających diod? Wiem że potrzebne mi będzie na pewno:

-Programator( http://allegro.pl/programator-usbasp-avr-atmel-isp-tasma-win7x64-pl-i2093070950.html )

-Atmega88 z koszyczkiem

-Płytka stykowa

-Garść diod

-Bateria 5V

Czego jeszcze potrzeba abym mógł zaprogramować te 2 nieszczęsne diody?

Pozdrawiam,
Skowron93

Jeśli będzie miał baterię 5V(?) to stabilizator nie będzie mu potrzebny. Jednak radziłbym Ci kupić jakiś prosty zasilacz na 12V i stabilizator 7805. Oczywiście przydadzą się też rezystory, kondensatory (ceramiczne i elektrolityczne), 1m skrętki komputerowej (z żył której możesz zrobić sobie fajne krótkie kabelki do łączenia na płytce stykowej). Ewentualnie możesz sobie podarować zasilacz i stabilizator jeśli układ mógłbyś zasilić z programatora, jednak nie każdy ma taką możliwość. Ten, do którego link podałeś, ma taką możliwość więc nie musisz kupować na razie nic więcej do zasilania.

Atmega88 z koszyczkiem

I ten koszyczek nazywa się podstawką ;D

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

@Grzesieq94, skorzystam z twojej rady i będę zasilał przy komputerze :]

@Tolo, czy do schematu nie było jakiegoś przykładowego kodu czy coś? Nie jestem pewny czy dobrze wyczytałem listę zakupów więc jeśli można proszę o sprawdzenie( nie wliczam w to zasilacza który jest na tym schemacie, będę zasilał przez programator ):

1.Atmega8 x1

2.Kondensator Elektrolityczny 100nF x4

3.Dioda LED x2

4.Rezystor 1K x2

5.Rezystor 10K x1

Rezystory zazwyczaj się kupuje w kompletach po 10szt.

Kup trochę więcej tych rzeczy, bo mruganie diodami szybko ci się znudzi i będziesz szukał coraz to bardziej zaawansowanych projektów. Wtedy nie ma sensu latać do sklepu czy zamawiać po kilka części

Tutaj: http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&cid=1 masz cały kurs dla AVRów. Są tam też przykładowe kody. Lista może i dobra, ale moim zdaniem powinieneś się zaopatrzyć w trochę więcej elementów. Dlaczego? Ponieważ po zrobieniu jednego projektu z migającymi diodami, ponownie będziesz musiał zamawiać elementy, co przyniesie dodatkowe koszty w postaci przesyłki. Internetowe sklepy/hurtownie z elektroniką są duuuużo tańsze niż te stacjonarne (przynajmniej w patrząc na sklepy w Gliwicach i Zabrzu), ale tutaj musisz się liczyć z przesyłką. Ze swojego doświadczenia polecam Electropark, ale są też m. in. TME, Lispol, Botland, Robodudes, Trobot itd. Sprawdź gdzie będziesz miał najtaniej 🙂

@bartek1333: Ehhh... Wyprzedziłeś mnie 😋

Kup sobie więcej diod, parę potencjometrów aby podłączyć pod adc oraz jak dla mnie 1 z podstawowych rzeczy jest wyświetlacz lcd, przynajmniej 2x16

2.Kondensator Elektrolityczny 100nF x4

Nie zauważyłem - ma być ceramiczny. I potrzebujesz jeszcze microswitcha czyli najprostszy, mały przycisk potrzebny w tym schemacie do Resetu Atmegi.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...