Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Jeśli kupisz diody RGB to możesz je wykorzystać zarówno do migania nimi, jak i do nauki sterowania PWMem. Jak ja się tym bawiłem to napisałem program który na wyświetlaczu 2x16 HD44780 wyświetlał mi wartość każdego kanału PWM odpowiadającemu wartości danego koloru i było to bardzo ciekawe doświadczenie jak na początek 😉

-Bateria 5V
Ja sobie sprawiłem zasilacz regulowany 1,5V .. 12V (1A) (taki). 40zł a mam pełen zakres przydatny w warsztacie za śmieszną cenę.

Ale generalnie większość programatorów ma możliwość zasilania układu, więc przy prototypowaniu w ogóle nie potrzebujesz zasilania bo masz go z USB przez programator.

Proponuję jeszcze jakieś potencjometry tak jak już wcześniej mówiłem na pewno przydadzą się później gdy będziesz testował ADC, oraz wyświetlacz LCD gdyż często podpowie Ci co w kodzie jest nie tak.

Kup więcej różnych rezystorów i kondensatorów bo na pewno się przydadzą a nie będziesz musiał ponownie zamawiać lub biec do sklepu. W sumie dalej nie wiem z czego chcesz "to" zasilać

Proponuję jeszcze jakieś potencjometry tak jak już wcześniej mówiłem na pewno przydadzą się później gdy będziesz testował ADC, oraz wyświetlacz LCD gdyż często podpowie Ci co w kodzie jest nie tak.

Kup więcej różnych rezystorów i kondensatorów bo na pewno się przydadzą a nie będziesz musiał ponownie zamawiać lub biec do sklepu. W sumie dalej nie wiem z czego chcesz "to" zasilać

Programator który zamierzam zakupić podobno może zasilać mój układ :] Co do potencjometrów, LCD itp to raczej następna paczka bo jestem bardzo ograniczony finansowo :]

Potencjometry montażowe są chyba po 50gr, a najtańszy wyświetlacz to koszt ~13 zł. Zasilać możesz chyba do 500mA, nie wiem jak tam twoja płyta główna kompa ale jak zrobisz zwarcie to może być nie ciekawie, do tych rzeczy jeszcze bym proponował jakieś tranzystory bo nie wszystko można bezpośrednio podpiąć pod nóżkę procka oraz czasem trzeba coś multipleksować.

Skowron93, skoro kupujesz w Electroparku to kup też u nich programator. Może trochę droższy niż ten na Allegro, ale tam musisz i tak przesyłkę sobie doliczyć, a tak będziesz miał wszystko w jednej paczce. Ja swój programator kupiłem właśnie w Electroparku i nie miałem z nim żadnych problemów i zasilać z niego też można, bo robię to do dnia dzisiejszego 🙂 Tak jak pisał razonek potencjometry też Ci się przydadzą. Od siebie kupiłbym kilka kondensatorów więcej i ne555 bo na początek to świetny, tani układ na "zajawkę" z elektroniką. Jeśli nie chcesz kupować tego wyświetlacza, to do wyświetlania jakiś danych kup może podwójny wyświetlacz 7 segmentowy (1,40zł w Electroparku) i dwa tranzystory do multipleksowania tych wyświetlaczy. W sumie za ~2zł masz możliwość wyświetlania jakiś liczb, a możesz też się trochę przy nim poduczyć pisania programów i multipleksowania 🙂

Ja sobie sprawiłem zasilacz regulowany 1,5V .. 12V (1A) (taki). 40zł a mam pełen zakres przydatny w warsztacie za śmieszną cenę.
Pomierz na nim napięcia, bo niektóre potrafią przy ustawieniu 12V dają 15 a na 3 - 5.5

Ja kupiłem najtańszy zasilacz w electroparku 12V 1.2A, a jak potrzebuję mniejsze napięcie to stabilizator do ręki i jazda 🙂 Chociaż w sumie użyłem go może 1 raz 😃 Będzie służył do wytrawiarki 🙂

Uwierz mi że lepiej dorzucić to parę złotych na zasilacz lub coś w tym stylu niż pareset na płytę główną niestety jestem teraz mądry po szkodzie z 8 portów został mi 1 działający

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...