Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Uwierz mi że lepiej dorzucić to parę złotych na zasilacz lub coś w tym stylu niż pareset na płytę główną niestety jestem teraz mądry po szkodzie z 8 portów został mi 1 działający

Aha 😃 Nie chodzi mi już tutaj o kasę( nie będę przesadzał ), po prostu mam niemalże stały dostęp do PC :] Na razie zasilę z programatora, potem zakupię jakiś zasilacz. Wszystko zamówię (mam nadzieję) maksymalnie do następnego tygodnia.

Uwierz mi że lepiej dorzucić to parę złotych na zasilacz lub coś w tym stylu niż pareset na płytę główną niestety jestem teraz mądry po szkodzie z 8 portów został mi 1 działający

A co takiego podłączałeś do tego portu USB? Ja układy zasilam od zawsze z mojego netbooka i bardzo dużo wytrzymał. Raz podłączyłem do niego prototyp wyświetlacza widmowego (było 64 diody i kilka rejestrów przesuwnych + atmega8) i drugi układ do wpisywania nr która dioda ma się zapalić (atmega8, lcd hd44780, kilka switchy) i co prawda nie chciał na początku pójść tzn. atmegi się co chwile resetowały, ale jak wywaliłem kilka diód to poszło bez problemu 😃

Bądź co bądź, ale dobrze mówisz. Gdyby coś mi się kiedyś stało z portami też bym zainwestował w zasilacz. Ja teraz też się będę przerzucał na zasilacz ale ATX. Jestem właśnie na etapie zdobywania jakiegoś LM317 albo któregoś o większym prądzie żeby zrobić sobie napięcie regulowane.

• Lubię! 1

Sprawdź czy padłcały port (również linie danych) czy tylko zasilanie portu - w drugim przypadku możesz sobie pociagnaćchociażby z któregoś złącza Molex bezpośrednio do gniazda USB.

Zdecydowałem się zrobić zasilanie z zasilacza( przez ten stabilizator 5V ) jak na schemacie z początku tematu :] Myślę że będzie dobrze działało 🙂

przez pomyłkę przy karcie sd zrobiłem zwarcie :/ no i chwile tak to stało nim się kapnąłem czemu nie działa.

Dzięki OldSkull jeden powrócił do życia teraz mam dwa 😋

Troszkę poczytałem artykuły, pooglądałem co nieco i postanowiłem że zaprojektuję coś swojego. Fakt że będzie to tylko dioda RBG zmieniająca kolor, jednak w trakcie tworzenia schematu i pisania do niego programu w C sporo się nauczyłem i zrozumiałem( spora w tym zasługa jednego znajomego ). Rozumiem już jak działają procki, co i jak się podłącza więc na diodach nie powinno się skończyć 😋 Jutro, jak tylko dojdzie do mnie przelew zamawiam części.

Tak w ramach upewnienia prosiłbym o sprawdzenie:

Schemat:

Zdjecie0193.jpg

Kod:

#define F_CPU 1000000L
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
#define B(x) (1<<x)

void Zapal( int p1, int p2, int p3 )
{
if( p1 == 1 ) PORTB |= B(0);
else PORTB &= ~B(0);
if( p2 == 1 ) PORTB |= B(1);
else PORTB &= ~B(1);
if( p3 == 1 ) PORTB |= B(2);
else PORTB &= ~B(2);

_delay_ms(1000);
}
int main(void)
{
  DDRB = 0b111;

while(1)
  {
     Zapal(1,0,0);
     Zapal(1,1,0);
     Zapal(1,0,1);
     Zapal(0,1,0);
     Zapal(0,1,1);
     Zapal(0,0,1);
     Zapal(1,1,1);
  }
}

Użyte części:

Programator( ma 10 pinów a nie 6, ale z tego co wyczytałem podłącza się bez problemu ): http://allegro.pl/programator-usbasp-avr-atmel-isp-tasma-win7x64-pl-i2120160069.html

Części: http://www15.speedyshare.com/file/sMz4Y/download/Zrzut-ekranu-2012-02-13-23-15-41.png

Powinno zadziałać?

To super 😋 Jak przyjdą części, zadziała to albo pójdę w stronę wyświetlania( własna konsola... 😃 ), albo w stronę robotyki( minisumo, linefollower... zobaczy się ). Mam tylko problem: Nie wiem jak skompilować i wgrać na procka kod C pod linuxem( Ubuntu 11.10 ) :/

Nie chodzi o samo programowanie, przyzwyczaiłem się do windowsa chyba za bardzo :] Poza tym moja rodzicielka nie potrafi obsługiwać linuxa co delikatnie mówiąc "Denerwuje ją" 😃

[ Dodano: 14-02-2012, 20:18 ]

Spróbowałem stworzyć swój schemat w eagle, i chyba nieźle mi wyszło tylko mam 1 problem: te zielone okręgi :/ Jak to wywalić?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...