czarny8322 Napisano Luty 16, 2012 Udostępnij Napisano Luty 16, 2012 Witam:) Jest to mój pierwszy post i dopiero raczkuje w robotyce:) Chciałbym się poradzić starszych w doświadczeniu kolegów co do napędu i kół. Z założenia te koła i silniki mają służyś do zbudowania robota modułowego, coś jak sumo, z tym że bardziej służącego do nauki programowania i testowania czujników. A wiec zastanawiam się nad tymi kołami: Ultralekkie koło piankowe D:50mm H:12mm M:3,7g Sprzedający rookie777 Link1 Oraz tymi silnikami: SILNIK Z PRZEKŁADNIĄ HL149 DC 6V 10:1 i 21:1 TANIO Sprzedający goldtech link2 I proszę o pomoc w wyborze przekładni: [V] [mA] przekładnia [mNm] [rpm] [rpm] HL149.06.10 6 210 10:1 40 220 315 HL149.06.21 6 200 21:1 75 115 160 No i ostatnie pytanie:) czy jeżeli silniki te mają juz przekłądnie to czy dobrym rozwiązaniem będzie zamocowanie koła bezpośrednio na osi silnika? Czy lepiej zastosować takie serwa? TURNIGY Mikro Serwo TG9e 1.5kG 9g 0,10s i inne Sprzedający AVVzVVA link3
MacGyver Luty 16, 2012 Udostępnij Luty 16, 2012 Cześć, co do silników to moim zdaniem lepsze do robota sumo będą te z przekładnią 21:1(dodatkowo ten silnik posiada obustronną oś do której będziez mógł naprzykład zamontować Enkoder), koła także są dobrym wyborem. Jak juz sam napisałeś dopiero raczkujesz, więc nauka to podstawa a częsci są jak najbardziej trafnym wyborem .Pisałeś cos o czujnikach jeśli moge Ci coś zaproponować to czujniki TCRT5000 są przyzwoite. Co do serw to będziesz musiał je przerobić.(Zawsze mozna zacząc od zakrętek od słoików, Silników wymontowanych z Video i ja w tym nic złego nie widzę)
Bobby Luty 16, 2012 Udostępnij Luty 16, 2012 Sugerowałbym zmianę kół jednak na coś typu lego (są fajne o średnicy ~50mm, guma dość przyczepna). Rozejrzyj się na allegro, sporo tego jest. Silniki fajne, aczkolwiek ja bym brał mimo wszystko 10:1, skoro to i tak będzie platforma do nauki, to raczej super momentu nie potrzebujesz, a koła o średnicy 50mm przy tych silnikach pozwolą na uzyskanie prędkości około 0,8m/s, co nie jest wielkością powalającą, ale już fajniejszą. No i raczej proponowałbym HL149 aniżeli serwa.
Skowron93 Luty 16, 2012 Udostępnij Luty 16, 2012 Witam. W niedalekiej przyszłości również zamierzam zbudować minusumo lub linefollowera więc rozglądałem się za silnikami i kołami. Moją uwagę przykuła firma "Tamyira", która oferuje silniki i koła do nich. Niby nic, jednak silniki są połączone i mają fajny uchwyt dzięki któremu w łatwy sposób możemy przymocować do nich resztę "ciała". Polecam zerknąć: http://electropark.pl/silniki/563-przekladnia-podwojna-tamiya-70168-5901510056301.html http://electropark.pl/kola-gasienice/587-kola-tamiya-off-road-para.html Pozdrawiam
Carpe Diem Luty 16, 2012 Udostępnij Luty 16, 2012 Te przekładnie, silniki i koła Tamiya'y (prawie) wszyscy znają, więc nie musisz pokazywać co masz na myśli. Jeżeli później chcesz zbudować LF to wybór silników i kół zależy od tego jakie prędkości chcesz osiągnąć. Wiadomo wyższa prędkość bardziej rozbudowany i trudniejszy algorytm.
czarny8322 Luty 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2012 Co do proponowanych silników i kół przez kolege wyżej, to myśle że jak za takie coś to troche dużo sobie życzą na początek nie chciałbym za bardzo przesadzić z wydatkami. Za cene proponowanych silniczków z www.electropark.pl mam 4 silniki z allegro(jeden gratis) Widzę że zdania są podzielone co do przekładni wiec myśle że wezme po dwie sztuki z różnymi przekładniami i wypróbuje empirycznie:P Dzięki za podpowiedź z kołami. Też szukałem czegoś z gumami ale na te z Lego nie wpadłem. Co do samej konstrukcji nośnej zamierzałem wykorzystać lminat. Jeżeli według Was jest to zły pomysł, proszę o sugestie.
Carpe Diem Luty 16, 2012 Udostępnij Luty 16, 2012 Jeżeli chcesz ciąć koszty to może spienione PCV? -niska cena -mała waga -łatwa i prosta obróbka
piotreks-89 Luty 16, 2012 Udostępnij Luty 16, 2012 Carpe Diem ja jednak sądzę, że lepszy od spienionego PCV jest laminat Obróbka spienionego PCV jest aż za prosta i wystarczy malutki błąd żeby zepsuć całą robotę. Laminat zaś jest mocny i wytrzymały. Laminat można łatwiej łączyć poprzez lutowanie i można go równie dobrze zdemontować co w przypadku spienionego PCV będzie trudniejsze.
Carpe Diem Luty 16, 2012 Udostępnij Luty 16, 2012 piotreks-89, to co mówisz jest prawdą, lecz cena PCV przy niewielkich konstrukcjach pozwala (zamiast rozmontowywać) na wyrzucenie tego i nie każdy może sobie poradzić z laminatem, a przy zniszczeniu go koszta będą rosnąć. No ale zobaczymy co autor ma do powiedzenia
czarny8322 Luty 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2012 Pozostane przy laminacie bo mam go pod ręką chyba że sklejka:P mam jakies pozostałości z budowy samolotu, ale myśle że laminat jest łatwiejszy w obróbce. Laminat, troche dystansów i konstrukcja jest:) Ogólnie powiem tak... miałem zamiar zacząć od zupełnie innego robota. Chodził mi po głowie hexapod, lub robot humanoidalny, myslałem też o quadrocopterze chociaż to ostatnie na chwile obecną jest dla mnie nie realne, ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia z żyroskopami i akcelerometrami. Postanowiłem narazie zrobić prostą platforme mobilną do przetestowania czujników i modułu bluetooth dla bardziej rozbudowanych konstrukcji za które mam nadzieje wezmę się niebawem:) Dzieki za wasze podpowiedzi co do napędu:)
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »