Skocz do zawartości

Czy te silniki się nadają

czarny8322

Pomocna odpowiedź

Witam:)

Jest to mój pierwszy post i dopiero raczkuje w robotyce:) Chciałbym się poradzić starszych w doświadczeniu kolegów co do napędu i kół. Z założenia te koła i silniki mają służyś do zbudowania robota modułowego, coś jak sumo, z tym że bardziej służącego do nauki programowania i testowania czujników.

A wiec zastanawiam się nad tymi kołami:

Ultralekkie koło piankowe D:50mm H:12mm M:3,7g

Sprzedający rookie777

Link1

Oraz tymi silnikami:

SILNIK Z PRZEKŁADNIĄ HL149 DC 6V 10:1 i 21:1 TANIO

Sprzedający goldtech

link2

I proszę o pomoc w wyborze przekładni:

[V] [mA] przekładnia [mNm] [rpm] [rpm]

HL149.06.10 6 210 10:1 40 220 315

HL149.06.21 6 200 21:1 75 115 160

No i ostatnie pytanie:) czy jeżeli silniki te mają juz przekłądnie to czy dobrym rozwiązaniem będzie zamocowanie koła bezpośrednio na osi silnika?

Czy lepiej zastosować takie serwa?

TURNIGY Mikro Serwo TG9e 1.5kG 9g 0,10s i inne

Sprzedający AVVzVVA

link3

Cześć, co do silników to moim zdaniem lepsze do robota sumo będą te z przekładnią 21:1(dodatkowo ten silnik posiada obustronną oś do której będziez mógł naprzykład zamontować Enkoder), koła także są dobrym wyborem. Jak juz sam napisałeś dopiero raczkujesz, więc nauka to podstawa a częsci są jak najbardziej trafnym wyborem 🙂.Pisałeś cos o czujnikach jeśli moge Ci coś zaproponować to czujniki TCRT5000 są przyzwoite. Co do serw to będziesz musiał je przerobić.(Zawsze mozna zacząc od zakrętek od słoików, Silników wymontowanych z Video i ja w tym nic złego nie widzę)

Sugerowałbym zmianę kół jednak na coś typu lego (są fajne o średnicy ~50mm, guma dość przyczepna). Rozejrzyj się na allegro, sporo tego jest. Silniki fajne, aczkolwiek ja bym brał mimo wszystko 10:1, skoro to i tak będzie platforma do nauki, to raczej super momentu nie potrzebujesz, a koła o średnicy 50mm przy tych silnikach pozwolą na uzyskanie prędkości około 0,8m/s, co nie jest wielkością powalającą, ale już fajniejszą. No i raczej proponowałbym HL149 aniżeli serwa.

Witam. W niedalekiej przyszłości również zamierzam zbudować minusumo lub linefollowera więc rozglądałem się za silnikami i kołami. Moją uwagę przykuła firma "Tamyira", która oferuje silniki i koła do nich. Niby nic, jednak silniki są połączone i mają fajny uchwyt dzięki któremu w łatwy sposób możemy przymocować do nich resztę "ciała". Polecam zerknąć:

http://electropark.pl/silniki/563-przekladnia-podwojna-tamiya-70168-5901510056301.html

http://electropark.pl/kola-gasienice/587-kola-tamiya-off-road-para.html

Pozdrawiam 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Te przekładnie, silniki i koła Tamiya'y (prawie) wszyscy znają, więc nie musisz pokazywać co masz na myśli.

Jeżeli później chcesz zbudować LF to wybór silników i kół zależy od tego jakie prędkości chcesz osiągnąć. Wiadomo wyższa prędkość bardziej rozbudowany i trudniejszy algorytm.

Co do proponowanych silników i kół przez kolege wyżej, to myśle że jak za takie coś to troche dużo sobie życzą🙂 na początek nie chciałbym za bardzo przesadzić z wydatkami. Za cene proponowanych silniczków z www.electropark.pl mam 4 silniki z allegro(jeden gratis)😋

Widzę że zdania są podzielone co do przekładni wiec myśle że wezme po dwie sztuki z różnymi przekładniami i wypróbuje empirycznie:P

Dzięki za podpowiedź z kołami. Też szukałem czegoś z gumami ale na te z Lego nie wpadłem.

Co do samej konstrukcji nośnej zamierzałem wykorzystać lminat. Jeżeli według Was jest to zły pomysł, proszę o sugestie.

Carpe Diem ja jednak sądzę, że lepszy od spienionego PCV jest laminat 😉 Obróbka spienionego PCV jest aż za prosta i wystarczy malutki błąd żeby zepsuć całą robotę. Laminat zaś jest mocny i wytrzymały. Laminat można łatwiej łączyć poprzez lutowanie i można go równie dobrze zdemontować co w przypadku spienionego PCV będzie trudniejsze.

piotreks-89, to co mówisz jest prawdą, lecz cena PCV przy niewielkich konstrukcjach pozwala (zamiast rozmontowywać) na wyrzucenie tego i nie każdy może sobie poradzić z laminatem, a przy zniszczeniu go koszta będą rosnąć.

No ale zobaczymy co autor ma do powiedzenia 😃

Pozostane przy laminacie bo mam go pod ręką🙂 chyba że sklejka:P mam jakies pozostałości z budowy samolotu, ale myśle że laminat jest łatwiejszy w obróbce. Laminat, troche dystansów i konstrukcja jest:)

Ogólnie powiem tak... miałem zamiar zacząć od zupełnie innego robota. Chodził mi po głowie hexapod, lub robot humanoidalny, myslałem też o quadrocopterze chociaż to ostatnie na chwile obecną jest dla mnie nie realne, ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia z żyroskopami i akcelerometrami.

Postanowiłem narazie zrobić prostą platforme mobilną do przetestowania czujników i modułu bluetooth dla bardziej rozbudowanych konstrukcji za które mam nadzieje wezmę się niebawem:)

Dzieki za wasze podpowiedzi co do napędu:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.