Skocz do zawartości

Minisumo -pomoc w doborze części

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów,
Na wstępie chcę zaznaczyć, że używałem opcji szukaj i wielokrotnie przeglądałem forum szukając jakichś wskazówek . Rezultatem moich poszukiwań są pewne założenia projektowe i wybór silników i kół jakie chce zastosować. Z racji jednak, że będzie to mój pierwszy robot tego typu, z resztą w ogóle pierwszy(nie licząc światłoluba, który działał ale nie był zbyt reprezentacyjny) chciałbym aby ktos ocenił czy te silniki i koła to dobry wybór i coś doradził w kwestii baterii i iładowarki.

A więc do rzeczy.

Silniki :Micro Metal 210:1 HP

koła:koła POLOLU

Tak jak pisałem wcześniej nie za bardzo wiem jaką baterie (na pewno li- pol) i ładowarkę wybrać. Wiem , że na forum jest temat o lipolach i ładowarkach, czytałem. Mam jednak główny problem ze znalezieniem dość pojemnego pakietu w odpowiednich wymiarach gł. cechą pakietu musi być napięcie od 9 - 12 v.

Mam jeszcze jedno pytanie związane z napędem robota bo planuje zrobić drugi egzemplarz na gąsienicach. Wiem , że ktoś na forum stosował te

gąsienice

Jak się sprawdziły, warto? Czy silniki , które podałem wcześniej byłyby do nich dobrym wyborem?

Ostatnia informacja, na robota mogę przeznaczyć ok 350 zł +- 20 zł.

Wszystkim, którzy pomogą z góry wielkie dzięki.

No z silnikami to troszkę przesadziłeś 😋 większość jeździ na pololu 50:1 tak to będzie strasznie wolny. Pooglądaj jeszcze raz konstrukcje kolegów i zobaczysz że koła są najczęściej silikonowe. Napisz coś więcej jakie czujniki i ile czy samoróbki wchodzą w grę.

Właśnie to mnie zastanawia te dość małe przełożenia robot z przekładnia 50:1 nie jest znowu zbyt słaby(moment)? Czujniki to 3 analogowe czujniki odległości i 4 czujniki podłoża. O elektronikę się nie martwię bo robot będzie startował na zawodach na UTP Bydgoszcz więc elektronikę dostałem. Czy lepsze byłyby te koła : http://botland.com.pl/pozostale/24-kola-solarbotics-rw2i.html ?

Nie są zasłabe kiedyś mm jeździły na 2x30:1 pamiętaj jeszcze że moment to nie wszystko bo jeszcze ważna jest prędkość której brakuje w silnikach proponowanych przez ciebie. A czujniki to sharpy czy samoróbki?

Pewności nie mam czy sharpy ale na pewno nie samoróbki. Co z kołami te drugie lepsze? Jakie przełożenie byś polecił ?Jaką pojemność baterii wybrać?

Koła chyba te drógie. bateria myślę że 500mAh starczy (jak coś to proszę o poprawienie). Ja bym tam obrazu nie skreślał samoróbek bo są znacznie tańsze a wyniki można uzyskać podobne. A przełożenie to 50:1.

tomciu1 kolega wyżej dobrze ci radził. Pololu 50:1 HP będą idealne do robota, który będzie używał 2 silników. Gdybyś stosował 4 (i więcej) to wtedy 50:1 HP będą miały za małą prędkość.

Jeśli chodzi o koła to na pewno lepsze będą odlewane silikonem/poliuretanem. Wprawdzie problem może sprawić załatwienie sobie wytoczenia felg. Odlewania silikonu można się nauczyć 😉

Pojemność akumulatora (baterie to co innego niż akumulator 😉 ) dobierasz w miarę proporcjonalnie do pobieranego przez robota prądu. Przeczytaj artykuł o akumulatorach Li-Pol autorstwa KD93 to dowiesz się wielu istotnych faktów.

Samoróbek nie skreślam po prostu nie dodałem , że czujniki też dostałem. A co do baterii to nie mam pojęcia, myślałem raczej o czymś w okolicach 1000 mAh al nie wiem ile prądu pobierają te silnik bo prąd średni to 100 mA to nie wiem ile mogą pobierać pod obciążeniem w trakcie walki.

Wytoczenie kół nie powinno stanowić problemu bo zrobili by mi to w szkole na warsztatach a gdzie można poczytać a tym oblewaniu sylikonem(swoja droga chyba nie jest to takie proste bo musi być dosyć równo)?

Ps. Z tą baterią to faktycznie drobna pomyłka, przywilej początkujących 😃

Co do odlewania to za bardzo się nie nauczysz tego z poradników. Odlewa się do gotowej formy, więc nie martwisz się czy będzie równo. Ważne, żeby felga i forma były na jednej osi. Ja miałem jedynie problemy z proporcjami podczas mieszania katalizatora i silikonu. Po kilku nieudanych próbach zaczęło coś wychodzić. Teraz bez żadnych problemów potrafię odlewać opony 😉 Każdemu się kiedyś uda.

No dobrze, poiedzmy ze wezmę pololu 50:1 hp i te kola rw2i .Co z akumulatorem?

Odnośnie gąsienic ma ktos z nimi doświadczenia, czy nadawały by się do nich te same silniki bo w gąsienicach są troche większe opory.?

Carpe Diem ja kupowałem silikon od użytkownika allegro, dokładnie tutaj:

http://allegro.pl/najlepszy-silikon-do-form-0-25kg-standardowy-i2179935362.html

(NAJLEPSZY SILIKON DO FORM 0,25KG - STANDARDOWY sprzedający: progmar_1)

Jestem z niego zadowolony choć mógłby mieć większą twardość. Na początku miałem z nim problemy. Dam ci rade - nie oszczędzaj sobie katalizatora 😉

Nie wiem po co się upierać przy tych gąsienicach z tego co pamiętam są słabej jakości ... już lepiej kupić dobre koła. A akumulator to jakiś 2s około 1300mAh.

Taka pojemność przy 2 silnikach nie ma większego sensu. Lepiej kupić dwa mniejsze akumulatory niż jeden większy. Takiemu robotowi w zupełności wystarczy pakiet 2S 500mAh. Jesli myślisz o zawodach to jak pisałem warto zakupić dwa akumulatory, które będziesz wymieniał (jeden pracuje, a drugi się ładuje).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...