Skocz do zawartości

Minisumo -pomoc w doborze części

Pomocna odpowiedź

Tak oczywiście 😋 chodzi mi o to że jak mówimy o przyczepności możemy o tym mówić też o tym że materiał jest klejący. Oczywiście wszyscy wiemy że jeżeli opony będą klejące to nie przejdziemy testu z kartką papieru. Otóż w robotach sumo chodzi o to żeby opona miała jak największy współczynnik tarcia czyli żeby pomiędzy nią a podłożem występowała duża siła tarcia która nie jest spowodowana przyklejeniem się opon. Tyle ode mnie. Jeśli ktoś by się z tym co napisałem nie zgadzał no to oczywiście można to wyjaśnić bo przecież nikt nie wie wszystkiego 😃

Wiem ,że większość kół do ms na forum to samoróbki ale czy nie ma gotowych które by się nadawały?Wiem ,że robię się natrętny ale może te .

Skoro większość to samoróbki, to chyba odpowiedź na twoje pytanie jest oczywista 😉 Te Tamiyie się całkiem nie nadają. Jeśli już miałbyś coś brać z gotowców, to raczej celowałbym w lego, ale te z serii "racers", pneumatyczne, slicki.

Pamiętaj, że nawet jeśli jest napisane w opisie płytki o tym, że działa od 9 - 12V to wcale nie musi być to prawdą i gwarantuję ci, że nie jest. Janpisane jest tak, ponieważ większość akumulatorów, które są na rynku mają powyżej 9V, mówię tutaj o takich ogólno dostępnych (zawody na UTP są dla początkującuch). Opis tej płytki prawdopodobnie ma za zadanie jak najbardziej ułatwić zbudowanie robota i dobranie do niego materiałów.

No dobrze a co powiecie na tamat minisumo Ivan. Z tego co czytałem to on tez miał elektronikę zUTP i akumulator na 11.1 v tylko , że mniejszej pojemności.

Jak posiadacz takiego zestawu się wypowiem. Robiłem testy z tą i elektroniką i nie bez powodu jest napisane że działa w przedziale napisane że działa w takim zakresie napięć. Jest to spowodowane zastosowaniem nietypowej elektronik. Zastosowano w niej układy logiczne które właśnie działają tylko w tym zakresie napięć. Dlatego niektórzy robią własną płytkę z mostkami aby zmniejszyć wymagane napięcie.

Powiem wam Panowie, że również robiłem robota z tą elektroniką. Zastosowałem w niej akumulator 7V i działała bez większych problemów.

No właśnie płytka wymaga takiego napięcia i taki aku chyba lepiej zastosować niż się później dziwić , że nie działa. Co do silników to możesz powiedzieć pawcio jakich używałeś? Pololki , które planuje zastosować niby mogą pracować na 9 v ale dla żywotności chyba lepsze będzie 6 v.Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłyby stabilizatory regulowane dla silników.

Wiesz co nie stosuj żadnych stabilizatorów do silników. Strata energii i brak możliwości zmiany kierunku obrotu silnika to niezbyt dobry pomysł. Lepiej zwolnić go przez PWM dzięki temu nie zużyjesz tak mocno silników i na przykład zamontować do wolnych pinów w procku podłączyć włączniki krańcowe dzięki temu jak tylko dojdzie do zwarcia robotów to włączysz bez PWM stan wysoki i wypchniesz z całą prędkością przeciwnika. Ale nic ci to nie da jak nie będziesz maił dobrej przyczepności.

No dobrze ale wyjścia silników są podłączone pod odpowiednie piny?

A swoją drogą to na płytce nie ma zbyt wielu wolnych pinów jest tylko jedno złącze od czujnika odległości bo w zestawie są 3 a podłączyć można 4

Możesz kable przylutować bezpośrednio do procka, lub złącza na płytce ze sterownikiem silników, lub do pinów złącza na płytce głównej. Na obrazku masz pokazane te piny.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...