Skocz do zawartości

Bateria od laptopa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ostatnio padł mi w ręce laptop, niby nie działa, ale posiada baterie oraz ładuje ją bez problemu.

Czy można w jakiś prosty sposób ją wykorzystać (wiem że jest nafaszerowana elektronikom, i się pytam czy nie potrzebuje moż jakiegoś sterownika) jeśli tak to pod które wyjścia mam się podpiąć, posiada 9 wyjść.

Do 8 i 9 Dochodzą takie jak by grubsze złącza od laptopa (ale pomiędzy nimi nie ma napięcia)

Napięcie występuje jedynie pomiędzy 1 a 3,4,5,6,7,8,9

Między 1 a 2 nic nie ma

Bateria jest na pewno sprawna.

Jeśli tak to w jaki sposób mam się do niej podpiąć.

Podkreślam też że nie chce za bardzo jej rozbierać.

Model to Asus A32-F3

Nieładnie jest edytować swoje posty w ten sposób, że całkowicie wypacza to ich pierwotny sens nie zaznaczając w dodatku, co zmieniłeś. Przecież ktoś czytający to jutro pomyśli, że moje uwagi były kompletnie bez sensu. Ale OK, ja mój też zmieniam. Zostawiam tylko małym druczkiem:

Wczoraj pożyczyłem od sąsiada samochód. Czy można go w jakiś sposób wykorzystać? Wiem, że nie jest to łatwe i być może potrzebuję jakiegoś prawa jazdy czy coś?

Posiada cztery fotele i kierownicę z lewej strony ale generalnie cały jest niebieski i ma dokładnie 427cm długości. Podejrzewam, że w środku jest dość skomplikowany.

Właśnie planuję udać się na stację. W jaki sposób nalać do niego paliwo a przede wszystkim co mam nalać? Ropę czy benzynę a jeśli tak, to jaką?

Pomóżcie!

Kolega dobrze ujął swoją wypowiedź małym druczkiem.

Głupie pytanie głupia odpowiedź.

A przede wszystkim LENISTWO!

Wpisałem tylko "schemat wyprowadzeń baterii Asus A32-F3" i google pomogło od razu w pierwszym wyniku była odpowiedź. MI zajęło to 20 sekund.

Ale skoro ściągnąłem to i wrzucę.

• Lubię! 1

Dzięki, jakoś nie umiałem nic znaleźć (być może źle wpisywałem w googla)

Czyli jak widzę, wystarczy rezystor 100Ω pomiędzy te 2 piny, aby bateria działała.

Edit: A jednak nie potrzeba rezystora.

Jej! Człowieku jaki rezystor?!

Może lepiej wystaw baterie na allegro ktoś z niej zrobi użytek bo szkoda żebyś ją zniszczył.

Byś chociaż piwo postawił za fatyge a nie dość że ani piwa to nawet schematu ni hu hu... rozumieć...

Pozdrawiam

Niewiem jak ty ale ja na zdjeciu wyraznie widze zaznaczony rezystor 100ohm, w dodatku jest podpisu do pinu "aktyw" wiec pomyslalem ze trzeba go tam wstawic aby bateria odpalila, w koncu nie jest to gole ogniwo.

Pisze z telefonu wiec nie ma polskich znakow.

• 6 miesiące później...

Witam,
By nie zakładać nowego tematu podłączam się do tego. Mam akumulator pa3420u-1brs od toshiby. Nigdzie nie ma żadnego schematu podłączenia akumulatora. Na ogniwach jest 12,8 v, ale na 6-cio wyjściowej wtyczce akumulatora nie występuje żadne napięcie. Czytałem coś o bezpiecznikach - czy może być to wina bezpiecznika ?

A moje drugie pytanie brzmi jak najszybciej naładować wszystkie ogniwa ? Tzn. Nie każde ogniwo oddzelnie tylko wszystkie naraz jak w laptopie. W akumulatorze jest płytka z prockiem od maxima, to chyba ten procek odpowiada za ładowanie akumulatora, zmniejszanie prądu itd. Chodzi mi o najprostrzy sposób naładowania takiego akumulatora, niestety nie posiadam zasilacza od tego laptopa.

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...