Skocz do zawartości

Linefollower-sprawdzenie schematu i ew. modyfikacje

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam,
jakiś czas temu(mniej więcej pół roku) opisywałem na tym forum robota-Pixel'a, którego można znaleźć w temacie: https://www.forbot.pl/forum/topics60/beam-innypixel-moj-pierwszy-robot-vt5471.htm . No i stało się, tzn. postanowiłem zbudować drugiego robota, tj. linefollowera. kiedyś znalazłem tutaj schemat do takowego, i niedawno przeniosłem tenże do EAGLE(przy okazji ucząc się jego obsługi).

Moje pytanie/prośba brzmi: czy mógłby ktoś sprawdzić ten schemat, jak również ewentualnie podpowiedzieć czy należałoby dodać jakieś elementy? Robot ma służyć celom mojej edukacji w dziedzinie robotyki oraz programowania, na zawody raczej się nie wybieram 😉

Kolejne pytanie: dodatkowe CNY70 mogę podpiąć do dowolnych portów ADC, prawda?

Kolejne pytanie: dodatkowe CNY70 mogę podpiąć do dowolnych portów ADC, prawda?

Tak. Do dowolnych pinów ADC.

Co do schematu... :

- brak filtrowania pinów zasilających - popatrz się na inne, gotowe już schematy

- brak pull-up na RESET.

brak rezystora podciągającego reset, źle podłączone aref i avcc. Ogólnie poprzeglądaj sobie inne schematy na forum i zobacz sobie jak są one zbudowane i spróbuj się na nich wzorować.

Konstruktor:

1) Brak kondensatorów filtrujących na zasilaniu procesora

2) Pin 16 mostka powinien być podłączony do +5V, zaś 8 (najlepiej) do zasilania bezpośrednio z akumulatora/baterii

3) Piny zasilania mostka wypadałoby również filtrować

4) Podciągnij Reset do Vcc rezystorem rzędu 4k7 - 10k

5) Atmega8 ma większa wydajność prądową w stanie niskim, więc diody lepiej zapalać tymże stanem

6) Aref i Avcc także wypadałoby filtrować

7) Piąty pin programatora to Reset i powinieneś go tam podłączyć

8) Nie podłączyłeś pinów GND1-4 mostka do masy

9) Brak węzłów

Tak do dowolnego wejścia ADC. Nawet do zwykłych I/O by można od biedy 😉

1. Reset nie podpięty do złącza i nie podciągnięty.

2. Dodaj przynajmniej po jednym kondensatorze 100nf na parę vcc i gnd.

3. Jakie zasilanie? Na schemacie nie ma stabilizatora.

dzieki wszystkim za szybkie odpowiedzi. jutro poprawie co sie da i dam screeny z eagle'a.

w jakim celu podlacza sie reset do vcc?

jak zapalac diode stanem niskim? wysokim wiem, podac napiecie w programie, na pin 12, ale tak?

Konstruktor nie podłączać, a podciągać 😋 To jest inna sprawa pomiędzy tymi pojęciami. Robi się to po to, aby uniknąć niekontrolowanych resetów mikrokontrolera.

Żeby zapalać LED-a stanem niskim musisz go tak podłaczyć: Vcc -> Rezystor 470R -> Anoda LED-a -> Katoda LED-a do pinu uC

Reset podciąga się do vcc przez rezystor 10k. Zapobiega to ewentualnym samoczynnym resetom. Żeby zapalić diodę stanem niskim podpinasz ją anodą do vcc przez rezystor, a na katodę podajesz stan niski czyli masę. Żeby zgasić podajesz stan wysoki. Nie ma wtedy różnicy potencjałów więc prąd przez diodę nie płynie.

w jakim celu podlacza sie reset do vcc?

RESET niby ma w sobie wenętrzny pull-up, jednak bezpiecznie jest zawsze dodawać zewnętrzny, bo wystąpią zakłocenia i Reset uC murowany.

jak zapalac diode stanem niskim?

Podłączenie: pin - rezystor - katoda diody - anoda - VCC

Zapalasz stanem niski, tak aby prąd wpływał do pinu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...