Skocz do zawartości

Światłolub prosty do bólu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, jestem tu nowy i chciałem zrobić sobie światłoluba i znalazłem takie coś:

https://www.forbot.pl/forum/topics33/opis-schemat-waldemar-prosty-do-bolu-vt2324.htm?highlight=prosty+%B6wiat%B3olub

Użyłem schematu bez stabilizatora.

I tu moje pytanie:

Zamiast bc547 użyłem bc337-25 i jakiś fototranzystorów oraz dwóch mikro silniczków z mikro helikoptera.

Całość zasilałem aku. 4,7V.

I jak włączam zasilanie to silniczki się nie kręcą (i tak powinno być ---> filmik), a jak świecę w jeden fototranzystor to nic się nie dzieje, a jak w drugi to też nic.

Pomocy.

AixI.

Heh schemat bardzo fajny ale nie ma zabezpieczenia przed prądem indukcyjnym 😅

Po za tym pstryknij fotkę bo tak naprawdę nic nie wiemy 🙂

Kolega adams212 wyraził swoje wątpliwości co do tego schematu, spojrzałeś na dół strony?

Spójrz na ostatnie trzy posty w temacie.

Teoretycznie tak. Ale nie jestem pewien jakich rezystorów należy użyć. Nikt nie zgłosił wątpliwości co do tego schematu (oprócz tego co napisał kolega pod moim postem, uwzględnij to).

Nie napisałem jednego, te dwa środkowe goldpiny to wyjście na baterię, a te dwie pary, to wyjście na silniki. To jest prosty schemat, tu raczej nie ma co nie działać.

Aha 🙂 tylko jakie mają mieć wartości te 3 rezystory? Jaką wartość mają te kondensatory przy fototranzystorach?

Tolo zbytnio Cię nie rozumiem co chcesz powiedzieć o tym prądzie indukcyjnym 😃

Dokładnie chodzi o to że gdy silniczek się kręci to wytwarza prąd indukcyjny o przeciwnym zwrocie taki prąd może mieć napięcie nawet kilkadziesiąt volt więc nie należy go lekceważyć 😉

Ok, to jutro postaram się złożyć tego światłoluba i w razie czego będę pisał 🙂

A teraz z tymi diodami Schottky będzie wyglądał tak?

Jakie są wartości rezystorów i tych dwóch kondensatorów???

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...