Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu i płytki linefollower

Pomocna odpowiedź

Za cienkie ścieżki przy stabilizatorze, reszta chyba w miarę.

Popatrz tylko czy nie masz niektórych elementów za blisko siebie bo na tym screensho'cie nie widać bo są opisy włączone.

Strasznie dużo tych zworek jak na tak prostą płytkę. Polecam ci (jak wielu innym) powiększenie pól lutowniczych (Edit -> Design rules... -> Restring -> Pads i edytujesz wszystkie wartości minimal. Ja daję 17). Płytka ogólnie wygląda całkiem, całkiem, ale jak słusznie zauważył klonyyy ścieżki, przez które będzie płynął większy prąd lepiej jest poszerzyć.

Tak o ścieżkach i pogrubieniu wiem, jeszcze popracuje nad lepszym rozmieszczeniem elementów aby było mniej tych zworek.

(Edit -> Design rules... -> Restring -> Pads i edytujesz wszystkie wartości minimal. Ja daję 17)

Zwiększ sobie najlepiej całą lewą kolumnę.

1. Jak eksportujesz do obrazka z Eagla to dawaj większą rozdzielczość i wyłączaj opisy.

2. Staraj się nie robić "schodków" - np. lewa część mostka drugi pin od góry.

3. Jak już wszystko poukładasz i połączysz to użyj funkcji DRC (przedostatnia linijka w leym panelu), wykryje ci wszystkie zwarcia i miejsca, gdzie przelotki/ścieżki/pady będziesz miał zbyt blisko siebie.

1. Masz małe przelotki - zwiększ je tam gdzie zwiększałeś pady. Ja zawsze daję okrągłe.

2. Potencjalne zwarcie na ścieżce idącej od megi pod przyciskami.

3. Przelotka nie powinna pokrywać się z padem - pin 1 mostka.

4. W lewym dolnym rogu masz jedną ścieżkę poprowadzoną troch inaczej niż sąsiednie, ale to tylko estetyka.

5. Lepiej nie prowadź ścieżek między pinami scalaków.

6. Po rogach masz sporo wolnego miejsca.

7. Ścieżka pod megą idąca do rezystora z przelotką - zamiast kolejnej przelotki podłącz tą ścieżkę na Top do pinu R. Na górze po lewej od megi to samo.

8. Użyj teraz funkcji DRC i zobacz ile błędów ci wyrzuci bo na forum mówimy to samo co by ci Eagle pokazał.

Przyciski przeniosłem na prawy górny róg obok kondensatora i pozbyłem się dwóch zworek.

W błędach pokazało mi, że pole lutownicze stykało się z ramką i na wszystkich przelotkach pojawił się błąd "drill size".

Musisz przetestować różne ułożenia, pamiętaj aby zawsze minimum jeden czujnik widział linię. Czujniki nie mogą być rozmieszczone zbyt rzadko, ponieważ nie będziesz wtedy wiedział gdzie jesteś nad linią.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...