Skocz do zawartości

Zestaw płytka + programator + książka - programowanie C/C++

Leogict

Pomocna odpowiedź

Wątpię że początkujący w mikroprocesorach będzie na samym początku działał bezpośrednio na rejestrach. Sam jak zaczynałem z stm32, a miałem już doświadczenie z avr to działałem na bibliotekach, choć teraz już praktycznie ich nie używam.

Ciężko znaleźć przykłady pod stm32 operujące bezpośrednio na rejestrach.

Ciężko znaleźć przykłady pod stm32 operujące bezpośrednio na rejestrach.

Gotowy przepis jest w... Reference Manual. Wystarczy przeczytać odpowiednie podrozdziały lub nawet ich fragmenty. Te sławne "Wątpię, żeby początkujący...", a jak niby jest w AVR ? Mówię o C i standardowym AVR-libc, bez żadnej wyższej warstw API też konfigurujecie układy peryferyjne i ich poziom skomplikowania jest podobny jak w STM32, LPC1xxx czy Kinetisach. To się bierze z słabej znajomości C i/lub czystego lenistwa, żeby tak chociaż przejrzeć materiały na stronach producenta uC ? Warto przeczytać ten temat i nabrać własnego zdania: [sTM32] Czy korzystać z firmowych bibliotek stlib?

Chcecie takich gotowców ? To skierujcie się do strony NXP, tam w zasobach są takie lubiane przez AVR-owców rozwiązania, ustawianie rejestrów, polling i takie tam, do UART, SPI i czego tam chcecie do LPC1xxx. A to że STMicro przyjął taką politykę to ich sprawa. Według mnie strata czasu dla ich programistów...

Ta płytka co dodają do książki to jest jakaś 'upośledzona' wersja ZL32ARM, wolałbym działać na pełnoprawnej wersji.

Upośledzona tylko o brak programatora, który jest standardowym programatorem ISP dla procesorów z NXP. Poza tym jest identyczna - ba, nawet o tyle lepsza, że posiada własny stabilizator napięcia 🙂

Ludzie się boją ARMów datego, że w AVRach konfigurowało się poprzez bezpośredni adres do rejestru. W ARMach wykorzystuje się wskaźniki do struktur - a wskaźniki dla początkujących są zwykle dość przerażające.

Ludzie się boją ARMów datego, że w AVRach konfigurowało się poprzez bezpośredni adres do rejestru. W ARMach wykorzystuje się wskaźniki do struktur - a wskaźniki dla początkujących są zwykle dość przerażające.

W ATXMega też się korzysta z takich struktur, a to w końcu ten sam rdzeń AVR 😋

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Stoję jednak przed dylematem i z jednej strony ciągnie mnie do tego LPC1114 (książka jest ciekawie napisana z przykładami do modułów), ale z drugiej na początek jednak lepsze AVR... Sam nie wiem. 😕

To zacznij tanio tak: Mikrokontrolery - Jak zacząć?

a później mając już podstawy sam zdecydujesz w którą stronę iść.

A po drodze zrób jakiegoś robota od podstaw i wtedy dojdziesz do wniosku, że zestaw zawsze ma jakieś ograniczenia i że budując robota, nabywasz także wiedzę z zakresu elektroniki, a nie tylko budowy i programowania mikrokontrolera.