Skocz do zawartości

Stacja lutownicza (m.in do smd)

Wojtek

Pomocna odpowiedź

Witam.

Stoje przed wyborem zakupu stacji lutowniczej w cenie do 100zł. Będę jej używał do lutowania normalnych podzespołów ale czasem także smd (szczególnie Atmega32 w obudowie smd). Co najlepiej polecacie w takiej sytuacji (prosze o konkretne modele) ?

Poza tym może macie jakieś godne uwagi poradniki na temat lutowania smd?

W Twoim budżecie mieści się ZHAOXIN 936D, która już nie jest zła. Na upartego (sam korzystam z tego rozwiązania 🙂 ) można polutować stacją za 50zł.

TUTAJ! masz kilka poradników odnośnie lutowania SMD. Sam z nich korzystałem i nie żałuję 😉

Wiem że typowo do smd musiał bym kupić hot-air (ale to jest duużo za drogie). Jednak czy tym Zhaoxin 936D da się trochę polutować smd (konkretnie chodzi mi o Atmegi 32) ?

Powiem jednak szczerze ,że wolał bym coś kupić w sklepie avt lub tme ,ponieważ będę się szykował do zamówienia kilku dupereli elektronicznych i bym zapłacił tylko raz za dostawę. Niestety powyższa stacja nie jest dostępna w tych sklepach.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A czy istniej szansa względnie łatwego przylutowania układu typu Atmega32 na płytce typu "made-home" ?Wiadomo, nie ma tak idealnie wytrawionych ścieżek , płytka nie jest ocynowana?

Wojtek, skoro Ci podsyłam przykładu lutownic/stacji lutowniczych, to chyba wziąłem pod uwagę Twoje wymaganie 😋

Jak już koledzy pisali, bezproblemowo polutujesz TQFP44. To samo tyczy się płytki "home-made". Pod tą obudowę bardzo łatwo zrobić. Wprawdzie trzeba mieć trochę doświadczenia. Główna zasada, to się nie zrażać 😉

A czy te słynne groty typu "mini fala" też są dostępne do tej stacji którą zamierzam kupić (ZHAOXIN 936D) ?

I jak się nazywa to "coś" do pochłaniania nadmiaru cyny w razie czego - drucik miedziany czy jak?

[ Dodano: 19-06-2012, 14:07 ]

I co to za "magiczna" substancja w strzykawce na drugim filmie - kalafonia?

Jeśli chodzi o tą strzykawkę około 1:40 to jest pasta lutownicza ze sproszkowaną cyną. Taką pastę używa się raczej przy hotair niż grotem. No i jest droga.

A najwygodniejsza metoda jaką widziałem - nałożyć pastę na wszystkie pola (smarując przez folię z wyciętymi polami) poukładać elementy i... włożyć do tostera 😃 Nawet nie trzeba się starać przy układaniu, jeśli cyna na wszystkich polach jest stopiona napięcie powierzchniowe samo ustawi element.

Jeśli chodzi o tą strzykawkę około 1:40 to jest pasta lutownicza ze sproszkowaną cyną. Taką pastę używa się raczej przy hotair niż grotem. No i jest droga.

A najwygodniejsza metoda jaką widziałem - nałożyć pastę na wszystkie pola (smarując przez folię z wyciętymi polami) poukładać elementy i... włożyć do tostera 😃 Nawet nie trzeba się starać przy układaniu, jeśli cyna na wszystkich polach jest stopiona napięcie powierzchniowe samo ustawi element.

Taaak, tylko wykonanie tej "foli z wycietymi polami" (tzw "SMT stencil") jest dość kosztowne więc tej metody się używa przy duzej serii układów, a nie przy pojedynczych prototypach;)

No jasne ze taka metoda tak naprawdę ma sens przy wykonywaniu kilku identycznych płytek, przy jednej lepiej się pomęczyć i nakładać pastę ręcznie.

Co do cen nie mam pojęcia, ale jak ktoś ma dostęp do plotera to darmo 😋 Możnaby też zrobić sobie folię nie na całą płytkę, a mniejsze z najczęściej używanymi obudowami scalaków.

Znalazłem ten film. Jeden pokazuje cały proces, drugi sam moment lutowania.

Nawet się zastanawim nad zmontowaniem sobie takiego tostera lutowniczego: termopara, mikroprocek, grzałka sterowana optotriakiem i dałoby się nawet dość ładnie kontrolować temperaturę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.