Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Prosty światłolub

Pomocna odpowiedź

Poprawiłem kawałek pisowni. Resztę zostawiam dla Ciebie. Spacje stawiamy po znakach interpunkcyjnych (to samo tyczy się nawiasów), a nie przed - razi to po oczach 😉

Cześć,
bardzo przydatny artykuł dla początkujących, czyli takich jak ja 🙂. Mam 2 pytanka co do schematu:

1. Czy mogę użyć fotorezystor zamiast fototranzystora bez żadnych zmian?

2. Czy trzeba stosować te diody przy silnikach (bo aktualnie takich nie posiadam) lub jakoś je zamienić ? W jakim celu ona tam jest?

Raczej powinieneś. Spójrz na mojego światloluba też je zastosowałem ;] Lepiej dmuchać na zimne.

Możesz zastosować 1N4148, lub schottky np. 1N5817.

Co do zamiany fototranzystora na fotorezystor to chyba możesz.

Możesz zamienić fototranzystor na fotorezystor ale wstaw szeregowo z nimi potencjometry (tak jak na schemacie. Będziesz mógł regulować czułość układu )

Co do diod, w przypadku światloluba, są one moim zdaniem zbędne. Tranzystory nie są kluczowane PWM'em, silniki nie zmieniają gwałtownie kierunku obrotów - ogólnie prądy indukcyjne nie stanowią tak dużego zagrożenia.

Wczoraj zbudowałem ten układzik. Wszystko działa, ale niestety ze słabym efektem ;/. Żeby ruszył muszę użyć jak najjaśniejszej latarki jaką mam i przystawić ją do samych fotorezystorów. Co trzeba zrobić, żeby światłolub działał z normalnej odległości?

flexi, spróbuj wyregulować potencjometrami - raz w jedną stronę raz w drugą aż znajdziesz najlepsze ustawienie:) No chyba że chodzi o to że silniki się kręcą pełną parą a robot stoi w miejscu, to wstaw zdjęcia osiek śliników i całego robota (ustawienie silników względem konstrukcji). 🙂

No właśnie podstawowy układ odznaczał się kiepską czułością dlatego zrobiłem II wersje elektroniki opartą o ten schemat :

Układ działa bardzo dobrze co widać na filmiku.

Od bardzo dawna miałem pobawić się tym rodzajem napędu, oczywiście budowa odkładana w nieskończoność. Ten artykuł zainspirował mnie do budowy tego:

Złożyłem to + płytkę (w fazie testów) w jedno popołudnie.

Zamiast pracować nad swoim MS ja bawię się w budowę robota z części za free 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...