w1941srobot Napisano Sierpień 13, 2012 Udostępnij Napisano Sierpień 13, 2012 Witam i proszę o pomoc za rozwiązanie problemu dam piwo 😋 chciałbym sterować swoim robotem poprzez pilot od tv, ale napotkałem pewien problem nie działa 😋. Mam inny odbiornik IR wymontowany z dekodera cyfrowego polsatu tylko zamiast out jest in (otwiera się jak świecę pilotem) dioda i testowane czy działa według tego schematu (działało dioda mrugała): A tu testowane po to by INPUT(- kiedy świecę pilotem) zamieniło się w OUT(+ kiedy świecę pilotem) i dawało stan wysoki jak świecę, też działa dioda mruga, schemat: A to już cały schemat + program z diodami które mają mi pokazać zmienną COMMAND ale niestety nic się nie dzieje 🙁 : $regfile = "m8def.dat" $crystal = 1000000 $lib "mcsbyte.lbx" CONFIG RC5 = PIND.2 config portc = output Dim Address As Byte , Command As Byte Enable Interrupts Do Getrc5(address , Command) If Address = 0 Then Command = Command And &B01111111 PORTC = Command End If Loop End Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Sierpień 14, 2012 Udostępnij Sierpień 14, 2012 Mylisz input i output (wejście/wyjście) ze stanem high i low (5 i 0V przy ttlach) 😉 olej ten tranzystor, tym bardziej, że w momencie, gdy na bazie jest logiczne 0, to pin mikrokontrolera "wisi w powietrzu" (stan nieustalony). Wszystkie TSOPy itp scalone odbiorniki podczerwieni wystawiają na wyjściu stan niski, gdy odbierają sygnał. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
w1941srobot Sierpień 14, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 14, 2012 Mylisz input i output (wejście/wyjście) ze stanem high i low (5 i 0V przy ttlach) 😉 olej ten tranzystor, tym bardziej, że w momencie, gdy na bazie jest logiczne 0, to pin mikrokontrolera "wisi w powietrzu" (stan nieustalony). Wszystkie TSOPy itp scalone odbiorniki podczerwieni wystawiają na wyjściu stan niski, gdy odbierają sygnał. Stop już sam nie rozumiem przerwania wywołuje się stanem niskim czy wysokim :/. Popiołem tak jak kazałeś nie działa 🙁. Może program jest zły. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Sierpień 14, 2012 Udostępnij Sierpień 14, 2012 A po co odkrywasz, Amerykę, skoro już to zrobił Kolumb ? W Helpie BASCOMa masz schemat jak podłączyć TSOPa do procesora, wiec nie rozumiem twoich kłopotów. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
w1941srobot Sierpień 14, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 14, 2012 A po co odkrywasz, Amerykę, skoro już to zrobił Kolumb ?W Helpie BASCOMa masz schemat jak podłączyć TSOPa do procesora, wiec nie rozumiem twoich kłopotów. Myślisz że nie czytałem, to nie jest TSOP. :/ Zrobiłem to tak jak na schemacie w bascomie i dalej nic. Czy ten kod z wyświetleniem komendy na porcie c ma prawo działać ?? [ Dodano: 14-08-2012, 11:28 ] OK CHLOPAKIIII 😃 DZIAŁA WYWALIŁEM KOMENDE IF widocznie adres jest inny dzięki za pomoc Robby masz piwo 😃. a tu zamieszczam kod: $crystal = 1000000 $lib "mcsbyte.lbx" Config Rc5 = Pind.3 Config PIND.3 = INPUT Config Portc = Output Dim Address As Byte , Command As Byte Enable Interrupts Do Getrc5(address , Command) Command = Command And &B01111111 Portc = Command waitms 100 Loop End Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Sierpień 14, 2012 Udostępnij Sierpień 14, 2012 Myślisz że nie czytałem, to nie jest TSOP. :/ Zrobiłem to tak jak na schemacie w bascomie i dalej nic. Tylko że SFH i TSOP mają dokładnie te same wyprowadzenia, czyli niczym się nie różnią od siebie, poza symbolem i producentem. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Sierpień 14, 2012 Udostępnij Sierpień 14, 2012 BlackJack, z tymi wyprowadzeniami to nie do końca jest tak jak napisałeś. Oba mają 3 nóżki, oba mają vcc, gnd i out, ale niekoniecznie są w tych samych miejscach. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
w1941srobot Sierpień 14, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 14, 2012 BlackJack, z tymi wyprowadzeniami to nie do końca jest tak jak napisałeś. Oba mają 3 nóżki, oba mają vcc, gnd i out, ale niekoniecznie są w tych samych miejscach. Tak, racja mój ma całkiem inaczej nogi 😋. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź