Skocz do zawartości

[C] Czujniki temperatury

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich mam pytanko szukam czujnika na podczerwień lub laserwy w miarę tani, taki który mierzy temperaturę w granicach do 180 stopni.

Dodam że chciałbym go podpiąć do mikrokontrolera. 😃

Pozdrawiam.

Zanczy, że chcesz zczytać wartość z czujnika i przesłać ją przez IR do bazy?? Jeżeli tak to jako czytnik polecam tinego45 z ds'em (I^2C), a jako baza atmega8 lub tinego 2313.

Też coraz mniej łapie. Chcesz wreszcie po prostu pobrać temp. i wyświetlić na lcd, pobrać temp. przesłać do bazy i w bazie wyświetlić na lcd, czy pobrać temp. wyświetlić ja i przesłać do bazy??

Hm wiem że troszkę chaotycznie napisałem ale chciałem zrobić prosty miernik na mikrokontrolerz który by obsługiwał taki oto czujnik temperatury, na wyświetlaczu była by wyświetlana temperatura plus jakieś tam opcje awarii. Nic niemyślę o rzadnej bazie.

Pozdrawiam 🙂

Poszukaj tutaj: link . Na tej stronie znajdziesz też coś na temat obsługi wyświetlaczy lcd. Wystarczy popracować troszkę z googlem i znajdziesz wszystko co potrzebne.

• 2 tygodnie później...

Nie zna ktoś jakiegoś układu ,który na podczerwień odczytywał by temperaturę w połączeniu z mikrokontrolerem.

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...