Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

• 3 miesiące później...

Oczywiście mam olbrzymi szacunek dla autora, wiem jakie to dłubanie jest mozolne 😉 Ale tak czy inaczej, femto-sumo to kategoria nieoficjalna, jak na razie jest tylko jeden taki robot (ten opisany tutaj) i jest zasilany z kabla - nie ma baterii

Tymczasem w naszym kraju powstaje co najmniej jeden (o którym mi wiadomo) nowy robot nano-sumo, bardziej zaawansowany niż bardziej 😉 więc może już niedługo będzie pierwsza walka!

Schemat nic nie da, bo elementy do mostka H są niedostępne w polsce, tak samo jak czujnik is471f, poza tym większość połączeń jest robiona kynarem i nie są nigdzie rozrysowane.

Program mogę wrzucić (jest na innym komputerze) ale zmienia się regularnie, praktycznie co pokaz, zależnie od potrzeb, nie sądze żeby był z niego jakiś pożytek...

Koszt samych części znacznie przekroczył 500zł, masa rozebranych zabawek, urządzeń, mikroautek, kilka wersji płytek ze sterownikiem silników, kilka wersji płytek z czujnikami, kilkanaście różnych czujników, w sumie prawie dwa lata zabawy.

Jeśli ktoś dopiero zaczyna - nie polecam - można się szybko zniechęcić.

• 5 miesiące później...

klasa nano-sumo ma takie wymiary i koniec.

Jest jeszcze mniejsza, ale nieoficjalna - femtosumo. Jak na razie jest dopiero jedna w pełni autonomiczna jednostka tej klasy i druga, zasilania przewodowo.

Co do transoptorów, można dać zamienniki, są jeszcze mniejsze - w nowej konstrukcji która przy sprzyjających wiatrach powstanie w tym roku, zastosowałem ELITR8307

• 11 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...