Popularny post tomek127pol Napisano Wrzesień 1, 2012 Popularny post Udostępnij Napisano Wrzesień 1, 2012 Witam. Dziś mam okazję zaprezentować Wam mojego pierwszego robota kroczącego "kardbarder". Jest to hexapod w najprostszym możliwym wariancie budowy robota kroczącego - na pokładzie znajdują się tylko trzy serwa. Projektowanie: Nogi oraz platformy robota zostały narysowane w programie Corel Draw. Elementy mechaniczne ze względu na swoją prostotę nie były projektowane - robione na bieżąco. Jedynie mechanizm poruszania środkowych nóg przeszedł wcześniejszą symulację w programie Working Model 2D. Elektronika robota to płytka edukacyjna mojego wykonania. Program został napisany w języku BASCOM. Budowa: Robot - jak nazwa wskazuje - wykonany jest z tektury. Jest to ~ dwumilimetrowa tektura pochodząca z recyklingu - mianowicie są to okładki zeszytów. Materiał bardzo łatwy w obróbce a po nasączeniu klejem również bardzo wytrzymały i sztywny. Nogi wykonane są z dwóch warstw sklejonych ze sobą co daje dużą twardość a co za tym idzie stabilność robota. Elektronika: Mózgiem robota jest płytka wykonana dużo wcześniej - służąca w wielu projektach. Na pokładzie znajdują się: stabilizator napięcia TS7805, uC Atmega8 taktowany zewnętrznym kwarcem 12MHz, mostek h - L293D, kilka złącz oraz dodatków, Zasilanie: dwa akumulatorki Li-Ion połączone szeregowo. Do poruszania nóg wykorzystane zostały dwa przerobione serwa - tylko to było pod ręką. Pozycje nóg odczytywane są za pomocą potencjometrów i przetwornika ADC Czujniki: Robot został wyposażony w jeden czujnik odbiciowy własnej konstrukcji - zasięg: do 30 centymetrów w zależności od koloru i powierzchni przedmiotu. Filmik z działania robota: 11
Sen Wrzesień 1, 2012 Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Hehe mega mi się podoba . Pocieszny i dopracowany. Może spróbuj zrobić coś w tym stylu ale wielkości karty telefonicznej albo i mniejsze? Byłoby ciekawe wyzwanie a patrząc po tym co udało Ci się zmajstrować śmiało stwierdzam, że dałbyś radę.
tomek127pol Wrzesień 1, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Spróbować zawsze warto ale tu konieczne będzie zaprojektowanie płytki i montaż powierzchniowy a to jeszcze przede mną
Sen Wrzesień 1, 2012 Udostępnij Wrzesień 1, 2012 No to na pewno. Nie wiem czy Cię interesują takie mini konstrukcje, ale nie wiem czy ktokolwiek ma takie sprawne maleństwo w Polsce. Tak czy inaczej gratuluje dobrej konstrukcji i czekam na następne.
Sabre Wrzesień 1, 2012 Udostępnij Wrzesień 1, 2012 tomek127pol, mógłbyś opisać montaż, albo pokazać zdjęcia serw poruszających nogami? Ile serw porusza jedną stroną?
tomek127pol Wrzesień 1, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Na prawą oraz lewą strone przypada po jednym serwie. Środkowa para nóg jest poruszana trzecim serwem,Myślę, że ta fotka wszystko wyjaśni, Jak coś to chętnie odpowiem na wszelkie pytania
MatManiak Wrzesień 3, 2012 Udostępnij Wrzesień 3, 2012 No to na pewno. Nie wiem czy Cię interesują takie mini konstrukcje, ale nie wiem czy ktokolwiek ma takie sprawne maleństwo w Polsce. https://www.forbot.pl/forum/topics7/kroczacy-hexapod-gramek-vt7384.htm No, może nie takie sprawne, ale zasada chodzenia ta sama, na 3 serwach.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »