Skocz do zawartości

Spaliłem programator - atmegę też?

sekibun

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich. Pytanie dość ważne bo nie wiem czy muszę jutro robić dość długą wycieczkę do elektronika czy nie. Tak się jakoś stało, że źle spojrzałem na projekt płytki i źle podpiąłem programator (STK500v2). Podpiąłem go na odwrót (w sensie zamiany dwóch rzędów wyjść na kandzie - lustrzane odbicie, nie obrócenie). Z programatora poszedł dym i smród, z atmegą32 na płytce nie stało się chyba nic. Chyba, bo nie było ani smrodu ani dymu. Na programatorze spaliła się dioda zenerka (taka jak w lewym górnym rogu na tym zdjęciu, tyle, że ja miałem szaro czarną http://obrazki.elektroda.net/95_1243455820.jpg ) i smród i dym był. Niestety nadal czekam na nowy programator więc nie mam jak sprawdzić atmegi. Hipotetycznie: atmega mogła się spalić czy raczej nie?

Odwaliłem dokładnie to samo, jakiś rok temu. Upaliła mi się ścieżka koło tej diody. Jest to ścieżka doprowadzająca +5 z usb do programatora. Najprawdopodobniej spaliła ci się sama ścieżka, ew. ta dioda wstawiona szeregowo na zasilaniu. Programator ci nie działa, bo nie ma doprowadzonego prądu z usb. zrobiłeś lustrzane odbicie idc-10 i dlatego vcc zwarłeś z gnd. I ot źródło problemów... programator na 90% sprawny, a atmega na 100%. 😉

• Pomogłeś! 1

Hmm, to chyba nie jest zenerka, tylko coś pokroju 4148, chociaż ręki sobie uciąć nie dam. Fajnie, bo nawet wyjścia są w nim buforowane (74hc126), więc jeśli naprawa tej ścieżki zasilania (i diody) nie uratuje programatora, to można jeszcze spróbować wymienić bufor, ale te ścieżki są tak cienkie, że pewnie zadziałały jak bezpiecznik. Na przyszłość polecałbym podpinanie programatora do nowej, prototypowej płytki bez zasilania z programatora na IDC, jeśli twój programator ma taką możliwość, a dopiero po upewnieniu się, że wszystko ok je włączyć.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.