matt90 Napisano Październik 12, 2012 Udostępnij Napisano Październik 12, 2012 dostalem wlasnie paczke z akumulatorem i mam do was pytanie jak go podlaczyc do robocika, chodzi mi o to ze z aku jest szeroka kostka i nie wiem za bardzo jak go podlaczyc czy jest jakas specjalna przejsciowka czy co? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Marooned Październik 12, 2012 Udostępnij Październik 12, 2012 Pokaż fotkę bo nie wiadomo o jakiej kostce mówisz. Jeśli jest to akku LiPol z kilkoma celami szeregowo, to możliwe, że masz 2 wyjścia. 1) główne (+ -) 2) do balancera (+ - i odejścia między celami) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Październik 12, 2012 Udostępnij Październik 12, 2012 Zwykle są to dwa przewody z jednego i drugiego końca "kostki", często oznaczane kolorem czarnym ("-", GND) i czerwonym ("+", VCC). Żeby jednak mieć absolutną pewność, zmierz multimetrem napięcia pomiędzy poszczególnymi przewodami i zapamiętaj gdzie jest największe dodatnie (polaryzacja będzie zgodna z sondami multimetru). Zakładam, że nie masz na myśli prostego złącza z dwoma przewodami (czarnym i czerwonym), bo wtedy wszystko zależy od rodzaju tego złącza. Od biedy można je ostrożnie uciąć i założyć własne... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Październik 12, 2012 Autor tematu Udostępnij Październik 12, 2012 mowie właśnie o tym złączu z czarnym i czerwonym przewodem, nie chciałbym za bardzo tego ucinać, nie ma jakiegoś innego sposobu tylko ucięcie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Carpe Diem Październik 12, 2012 Udostępnij Październik 12, 2012 Jest - przejściówka. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Październik 12, 2012 Udostępnij Październik 12, 2012 Wystarczy dobrać pasujące złącze, tu masz kilka przykładowych: http://electropark.pl/104-inne-zlacza Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Marooned Październik 12, 2012 Udostępnij Październik 12, 2012 Jeśli jest to jednorazowe wykorzystanie to wybierz najprostsze rozwiązanie. Jeśli jednak planujesz używać akumulatora w paru miejscach bądź posiadać kilka akumulatorów na zmianę, to warto ustandaryzować sobie te kwestie. Ja w moich LiPolach odcinam zawsze standardowe przyłącza i wszędzie mam XT-60. I nie muszę się martwić czy chcę zamienić akku miejscami w urządzeniach czy coś naładować. Wszędzie to samo. Jedyna różnica to tam, gdzie jest ograniczone miejsce i mały prąd (np. aparatura RC). Tam mam jakieś mini złącze i do tego przejściówka do ładowania na XT-60. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Październik 12, 2012 Autor tematu Udostępnij Październik 12, 2012 ok o to mi wlasnie chodziło. dzięki 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Październik 12, 2012 Udostępnij Październik 12, 2012 Pamiętaj żeby nie zrobić zwarcia (przy przecinaniu metalowymi cążkami albo przy lutowaniu wyprowadzenia złącza) - będą fajerwerki i dymek 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »