bluehais Napisano Październik 21, 2012 Udostępnij Napisano Październik 21, 2012 Witam, Mam prośbę o sprawdzenie schematu. Nie trudno się domyślić że jest to schemat line followera z wykorzystaniem sześciu kanałów na wyjścia transoptorów (czujników) odbiciowych. Pozostał jeszcze do zrobienia moduł z czujnikami jednak z tym najmniej problemów. Co do schematu wydaje mi się, że kondensatory na L298 przy VCC są zbędne gdyż napięcie jest już filtrowane przy stabilizatorze, ale zostawiłem je i wolałem zapytać dla pewności. Proszę o wyjaśnienie czego brakuje, co jest zbędne, ewentualne uwagi. W załączniku dołączam plik schematu. Pozdrawiam untitled.sch
Nawyk Październik 21, 2012 Udostępnij Październik 21, 2012 Wygląda bardzo dobrze. Zastanawia mnie tylko, czy nie lepiej zamiast tego złącza "SENSOR_VCC" przenieść rezystory 240Ω na płytkę z czujnikami i dać tylko jeden sygnał (jeden goldpin) +5V. Mógłbyś nawet zrobić 7-pinowe złącze "SENSOR_OUT" z dodatkowym sygnałem +5V, ograniczyłbyś trochę plątaninę przewodów W tym przypadku kondensatorów nigdy za wiele (chociaż C9 możesz sobie odpuścić jeśli chcesz), warto też żeby ten obok mostka fizycznie na płytce też znajdował się dość blisko. Dość duże znaczenie ma też samo poprowadzenie masy na PCB, ale to już pewnie ogarniesz z czasem. I jeśli korzystasz z tanich silniczków typu pololu, to warto pamiętać o jakimś małym kondensatorku rzędu 100nF na ich zaciskach (można przylutować nawet bezpośrednio do wyprowadzeń przy obudowie)
bluehais Październik 23, 2012 Autor tematu Udostępnij Październik 23, 2012 Faktycznie lepiej będzie zrobić złącze nawet 8 pinowe sześć pinów na czujniki, jeden na +5V i jeden na GND. Schemat poprawiłem. Silniczki których będę używał to mikrosilniki pololu. Właśnie kupiłem je na http://botland.com.pl/silniki/116-silnik-pololu-hp-298-1.html (nie są takie tanie). Najważniejsze że zakup mam już za sobą
sosnus Październik 23, 2012 Udostępnij Październik 23, 2012 bluehais, dlaczego wybrałeś akurat takie przełożenie? Nie lepiej 50:1 lub 30:1?
bluehais Październik 23, 2012 Autor tematu Udostępnij Październik 23, 2012 Zależy mi na dużym momencie obrotowym, więc wolałem dopłacić te "parę" złotych :->
sosnus Październik 23, 2012 Udostępnij Październik 23, 2012 No moment będziesz miał spory jak na lf bez zwątpienia, ale oblicz sobie, jaką maks prędkość osiągniesz na tych silnikach.
bluehais Październik 23, 2012 Autor tematu Udostępnij Październik 23, 2012 Prędkość nie będzie grała tak dużej roli. Nie będę go brał na żadne zawody. Może po ukończonym lf przełożę silniczki do robota sumo
Bobby Październik 23, 2012 Udostępnij Październik 23, 2012 W sumo taka prędkość też będzie zdecydowanie zbyt niska
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »