Skocz do zawartości

Sprawdzanie ilości cieczy w kubku (czujnik odbiciowy czy przepływomierz?)

davidos

Pomocna odpowiedź

Witam,

Robię automatyczny ekspres do kawy, w zasadzie program już mam skończony, teraz pozostała realizacja mechaniki, ale chciałbym poprawić sposób na podawanie wody.

Tzn. obecnie obywa się to w określonym czasie, natomiast lepiej byłoby gdybym miał przepływomierz, który impulsami informowałby procesor ile cieczy przepuścił, lub chyba prostsze i dla mnie lepsze, bo bardziej uniwersalne (przynajmniej tak mi się wydaje) rozwiązanie to czujnik odbiciowy. Wiem, że ciężko byłoby skalibrować je tak, żeby na pewnej wysokości odbijała się wiązka światła i trafiała do drugiego, ale myślę, że to byłoby do przejścia.

Problemem jest to, że podczerwieniowe czujniki nie wiem czy się będą nadawać, bo jak sprawdzałem to dopiero przy zgaszonym świetle działa (było to przewidzenia). Więc piszę tutaj, żeby zapytać się bardziej doświadczonych ludzi. Moglibyście coś podpowiedzieć nt. tych czujników, lub jakiś inny pomysł? A własnie! Żadne druciki wchodzące do kubka i sprawdzające ilość cieczy nie wchodzą w grę 😃.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Jest coś, co mnie strasznie denerwuje we wszystkich maszynach do kawy jakie mieliśmy w pracy.

Są beznadziejnie głupie i nie mierzą ilości wody w pojemniku na wodę. Efekt jest taki, że zaczynasz robić dużą kawę, a maszyna w połowie Tobie mówi, że ma za mało wody i koniec...

Mógłbyś za jednym zamachem rozwiązać ten problem i problem ilości wody w kubku. Zamontuj coś pływającego w pojemniku na wodę (zakładam, że masz taki oddzielny pojemnik) i mierz stan tego pojemnika (+ czy ktoś go nie wyciągnął żeby dolać wodę - wtedy musisz stan zaktualizować oczywiście).

Teraz mierząc ile wody odessałeś z pojemnika na wodę wiesz ile jej znajduje się w kubku z kawą (i co ważniejsze nie zależy to od średnicy kubka tak jakby to było w przypadku mierzenia wysokości kawy w kubku). Dodatkowa zaleta jest taka, że pojemnik na wodę jest zazwyczaj zabudowany, więc nie masz tam problemu ze światłem z zewnątrz.

MirekCz, pomysł dobry, w sumie nie wiem dlaczego od tej strony za to się nie zabrałem, ale jeden dość duży problem. Owym zbiornikiem na wodę byłby czajnik (ten ekspres ma być mały do pokoju, a nie jak taki automat, a robię go głównie z powodu niechęci do wcześniejszego wstania z łóżka i zrobienia kawy), zakładając, że potrzebuję 150-200ml wody do małej filiżanki kawy, to w skali takiego czajnika 1,5l, jest niewiele i tu byłby problem z dokładnością tego rozwiązania.

BlackJack, a jak wygląda sprawa używania takiego czujnika? Tzn od strony programu? Bo nie ukrywam, że póki co programuję raczej słabo i cały program, który steruje grzałką, podajnikiem kawy itd. jest w postaci kolejnych podprogramów, nie mam żadnego przerwania (nie linczujcie za takie rozwiązanie), więc nie ukrywam, że wolę mieć sygnał w postaci 0 lub 1, dla konkretnego stanu czujnika. Oczywiście jest to wersja rozwojowa i w miarę nauki będę to przerabiał, ale potrzebuję póki co jakoś w miarę prosto to zrobić.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jest coś, co mnie strasznie denerwuje we wszystkich maszynach do kawy jakie mieliśmy w pracy.
Nie tylko tam jest to denerwujące. Mam zmywarkę Boscha i okazuje się, że tam też nie ma czujnika poziomu, a pompy (wylewająca wodę oraz pobierająca) działają czasowo. Jak nietrudno sobie wyobrazić, zmywarka potrafi się zapchać (tu: etykietą od słoika) i ponieważ pompa działa czasowo, nie wylała całej wody, a nabierając świeżą przelała zbiornik i pół kuchni było w wodzie. Co ciekawe, w serwisie potwierdzili, że woda wyparowała i zmywarka przez to się sama "naprawiła"...

Dlatego autorowi wątku zalecam porzucenie opcji czasowych pomp jeśli takie pomysły przeszły Ci przez myśl.

BlackJack dzięki, póki co tego rozwiązania użyję.

Pompa póki co jest czasowo, ale jest to projekt rozwojowy i pierwsze było stwierdzone, że tak być nie może i będzie tak tylko na chwilę.

riddyk Tobie wielkie dzięki, jest to sposób genialny jak dla mnie, bo pozostaje ułożyć odpowiedni algorytm i mam sprawdzanie ilości wody i kawy w jednym, tylko muszę się postarać o odpowiednio dokładny czujnik i o to żeby go oprogramować, ale mimo wszystko dużo uprości to cały program, a przynajmniej tak mi się na razie wydaje.

Temat chciałbym pozostawić otwarty, bo być może, ktoś mądry coś podpowie. Póki co bardzo dziękuję za pomoc i za chwilę zabieram się za lekturę o czujnikach ciężaru. Zobaczymy co wyjdzie z tego pomysłu.

Szukając tensometru zrodziło się pewne pytanie.

Czy waszym zdaniem jest możliwość wykorzystania takiego tensometru z chińskiej wagi z dokładnością niby do 0,01g? Ja dokładność jaką potrzebuję to do 1g albo nawet do 5g, więc jakoś tensometru z tej wagi nie miałaby aż takiego znaczenia.

Ja bym nie przekreślał pomp.

Bardzo dokładne dozowania robi się za pomocą małych pomp perystaltycznych.

Znając ilość pompowanej cieczy na obrót (np 1 ml) zadajesz ilość obrotów i masz zadaną ilość bardzo dużą dokładnością - te rozwiązanie stosuje się tam gdzie są dozowane małe ilości płynu ze zbiornika nie będącego pod ciśnieniem.

Przy konieczności dozowania większych ilości stosuje się system wagowy i waży się zbiornik z którego płyn się pobiera.

Stosowanie rożnego rodzaju przepływomierzy jest rozwiązaniem drogim i przeważnie obarczonym dużym błędem.

W warunkach domowych można bardzo łatwo wykonać prosta pompę perystaltyczną na silniku krokowym.

Pozdrawiam

M

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.