miskiewicz Napisano Grudzień 16, 2012 Udostępnij Napisano Grudzień 16, 2012 Witam jestem tu nowy, wiec na początek może się przedstawię na imię mam Dawid. Chciałem stożyć robota który będzie sterowany przez komputer (modułem bluetooth) a wiec rozpisałem sobie wszytko na kartce. http://allegro.pl/robot-platforma-na-4-kolach-2-silniki-i2864442731.html platforma jest okej - tylko skręcić i gotowe Znalazłem też fajny moduł bluetooth o zasięgu 100m http://www.shop.kristech.eu/product_info.php?cPath=99_108&products_id=290 Później wiozłem się za szukanie jakiegoś dobrego modułu na platformę i tu jest problem. Znalazłem http://allegro.pl/avt1646-b-avtduino-bt-bluetooth-do-arduino-i2860068432.html ale nie rozumiem tego schematu jak do tego podłączyć silniczki? Co do kamery to nie będzie problemu bo znalazłem za 320zł kamerę wi-fi z modułem na usb i ze sterownikami. Tak wiec może jakieś sugestie czy inaczej to zrobić czy może porostu wytłumaczenie jak bym mógł to podłączyć. Z góry dziękuję za odpowiedz __________ Komentarz dodany przez: Treker _allegro Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Grudzień 16, 2012 Udostępnij Grudzień 16, 2012 Zejdź na ziemię i zacznij od podstaw. Bo jeśli nie masz choć trochę wiedzy zakresu elektroniki, mechaniki i programowania, to wątpię aby coś ci wyszło. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
miskiewicz Grudzień 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Grudzień 16, 2012 Od kilku lat naprawiam komputery, myślę, że z wasza pomocą dam sobie rade. Tylko proszę o małe wyjaśnienie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Grudzień 16, 2012 Udostępnij Grudzień 16, 2012 A co to będzie za robot? To będzie zdalnie sterowana platforma. Jesteś kolejną osobą, która balansuje na granicy kosza na tym forum. To nie jest forum zdalnie sterowanych zabawek. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
miskiewicz Grudzień 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Grudzień 16, 2012 W późniejszym czasie chciałem dołączyć chwytak. Nie chce wykonywać tego by się "pobawić" lecz czegoś nauczyć Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Grudzień 16, 2012 Udostępnij Grudzień 16, 2012 Zrób na tej platformie linefollowera. Potem będziesz wiedział jak go przerobić na autko z chwytakiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
miskiewicz Grudzień 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Grudzień 16, 2012 ok, a wiec zacznę od tego, jednakże gdyby ktoś mnie zbliżył do działania bluetooth'a bym był wdzięczny Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mars Grudzień 16, 2012 Udostępnij Grudzień 16, 2012 Przyłóż komórkę do głowy i wyślij dane do innego urządzenia. Bardziej zbliżyć się nie da (można połknąć, ale potem mogą wystąpić pewne komplikacje). Pytasz o coś, na co już dawno ktoś gdzieś komuś odpowiedział i są pewnie całe artykuły na ten temat. Dlatego google i jedziesz z koksem. Pytasz o bluetooth. Wiesz jak działa...hmm...tranzystor? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Grudzień 17, 2012 Udostępnij Grudzień 17, 2012 Bez przesady, wykorzystując np. Arduino, można się całkiem fajnie bawić nie mając pojęcia o działaniu tranzystorów (choć kiedyś na pewno dochodzi się do momentu kiedy się to przydaje). miskiewicz, aby zbudować jakiegokolwiek robota programowalnego (czy nawet zrobić zdalne sterownie przez bt) potrzebujesz mikrokontrolera. Jeśli nie będziesz robił płytki samemu, zainteresuj się systemem Arduino: http://www.trobot.pl/Arduino-i-odpowiedniki/Arduino-UNO-R3 Do takiej płytki potrzebujesz jeszcze sterownik silników, np. http://www.trobot.pl/Uklady-wejscia-wyjscia/Arduino-shields/Sterownik-silnikow-2x2A-shield Żeby wygodnie podłączać czujniki (które przecież musisz mieć żeby zrobić robota, a nie zdalnie sterowaną platformę 🙂), przyda się jeszcze http://www.trobot.pl/Uklady-wejscia-wyjscia/Arduino-shields/Modul-I/O-V5 ale bez tego też dasz radę, tylko z większą plątaniną kabli. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mars Grudzień 17, 2012 Udostępnij Grudzień 17, 2012 wykorzystując np. Arduino, można się całkiem fajnie bawić Nie chce wykonywać tego by się "pobawić" lecz czegoś nauczyć Tym się kierowałem. A powiedzmy szczerze: Arduino go wiele nie nauczy. Programować? A potem co? Przenieść się z przyjemnego i prostego IDE do jakiegoś surowego programu, kupno programatora i w zasadzie nauka programowania od zera? Wiem to z autopsji. Arduino dobre do szybkiej implementacji, albo sprawdzenia czegoś. No i jeszcze jedno: można przepinać płytkę między projektami, ale po pewnym czasie idzie się zajechać. Lepiej budować dedykowane układy od zera. Takież moje zdanie 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Grudzień 17, 2012 Udostępnij Grudzień 17, 2012 I tak IMHO Arduino jest lepsze od Bascoma - w końcu składniowo to jest C++, więc wcale od zera uczyć się nie trzeba. Ale w sumie to nie temat na kolejne rozważania, o wyższości jednego języka nad drugim. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aramis Grudzień 17, 2012 Udostępnij Grudzień 17, 2012 Z własnego doświadczenie powiem, że naprawianie komputerów w robotyce się raczej nie przydaje. Jest to trochę inna bajka. Ty pewnie naprawiałęś komputer pod względem ogólnym. Wątpię że robiłeś coś z płytą główną lub innymi układami. Z robotyką jest tak, że tutaj potrzebna jest Ci bardziej wiedza elektroniczna. Może lepiej byłoby zacząć sobie od jakiegoś prostego beam'a? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
miskiewicz Grudzień 17, 2012 Autor tematu Udostępnij Grudzień 17, 2012 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, zdobyłem informacje które były mi już potrzebne drogą e-mailowa dzięki Panu mactro, Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »