Skocz do zawartości

Jaki język na początek

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, na początku chcialem podkreslic ze czytalem inne posty ale nie doszlem do rozwiązania. Kiedyś uczyłem się C++, ale juz kompletnie nic nie pamietam... Chcę zostać robotykiem ale nie wiem ktory język wybrać, C czy BASCOM. Większość robotów jest pisana w BASCOM'ie (przynajmniej te ktore są udostępniane przez autorów), więc jak będę chciał zajrzeć do ,,ściągi" to nie będę umiał. Nie wiem czym się one różnią...

Proszę o pomoc i pozdrawiam Kangurek

Ja proponuje ci C. Daje większe możliwości niż bascom. Polecam ci kurs C, który leci na tym forum. Jak kiedyś miałeś styczność z C++ to na pewno sobie szubko wszystko przypomnisz. Język C daje więcierzom swobodę w stosunku do bascoma.

A ja nie polecam ani jednego, ani drugiego, mimo że głównie w nich programuję. C ciężko się nauczyć, a bascom daje słabe możliwości. Weź zgarnij 40 programów bascomowych z komentarzami i przeanalizuj i już praktycznie umiesz bascoma. Jak C to czytaj uważnie kursik (abxyz jest naprawde niezły w te klocki - ucz sie od niego). Najciekawaszy jest asembler. Piszesz 100x dłuższy kod niż bascomowy, a kod wynikowy wychodzi ci 3x krótszy 😃

HMm czym się rozni PIC od AVR??? I ja chyba jednak wybiore programowanie w C

To tak jak z autami, jeden jeździ BMW a inny Ferrari, do pewnego stopnia wszystkie samochody są podobne , każdy ma a kierownice, koła, silnik.. 😃

że w sieci jest pełno kursów o avr, a o PIC juz nie specjalnie 😃

Jest całkiem sporo materiałów o PIC-kach w internecie, tyle że nie ma dla nich dobrego darmowego kompilatora C takiego jak np. avr-gcc, w asemblerze piszą

• 2 tygodnie później...

Jeżeli znasz choć troche C++ to lepiej ucz sie C 😃 Bascom jest prosty ale jego mozliwosi są nie wielkie. Powiem szczerze ze nauczylem sie Bascoma ale ja też zaczynam uczyc sie C. Dobry (bo z tej strony 😋) kurs C jest tu Ale jeśli chesz isc na latwizne to prosciej niz Bascom sie nie da 😃

• 1 miesiąc później...

PIC ma zupełnie inną architekturę niż AVR. Sprzętowy stos, jednocyklowe rozkazy, 1 rejestr ogólnego przeznaczenia (sic!) i bankowaną pamięć. Rozwiązania kompletnie nie nadające się do programowania w języku wysokiego poziomu (oczywiście mowa o PIC16). AVR jest lepiej do tego przystosowany, pamięć jako jedna przestrzeń adresowa, stos rozwiązany programowo, 32 rejestry ogólnego przeznaczenia. PIC16 ma tylko 35 rozkazów, ale stworzonych w taki sposób, że wszystko da się tym naspisać, bardzo przyjemnie programuje się PIC16 w asemblerze. Co do AVR to różnorodność trybów adresowania i mnogość rozkazów (około 130) sprawiają nieco problemów przy pisaniu w asm. Jeśli chodzi o programowanie w C to polecam AVRki, lepiej się do tego nadają. Do PIC16 jest kompilator darmowy firmy Hi-Tech, odnośnik znajduje się na stronce Microchip. Generalnie, architektura PIC16 jest starsza niż AVR.

• 1 miesiąc później...
  • 5 tygodnie później...
Można się też uczyć bascoma i c naraz 😋

może cudem się nie pomieszaja 😉

ok, mam pytanie, a programowac roboty w c++ sie ni da? 😋

z gory mowie, ze poczatkujaca jestem całkiem i też witam 🙂

C++ to jest raczej język C tylko uproszczony (z tego co się orientuję). Mi się nie mylą takie rzeczy tzn. BASCOM i C jak bym sie uczyl na raz... Narazie uczę się C z tej strony (xyz.isgreat.org lub kursc.forbot.pl)

Kangurek: słabo się zatem orientujesz. C++ nie jest uproszczonym C, język C jest (prawie) podzbiorem języka C++.

C++ to jest raczej język C tylko uproszczony (z tego co się orientuję).

c++ to rozszerzone C o, mowiac skrocie, obiekty.

dlatego wlasnie tak mnie ciekawi czy w c++ też mozna to robic.

ups u44 mnie wyprzedził 😋

No tak, jak zawsze nie umie sie dobrze wygadac 😋 Mialem na mysli to co wyzej wymieniliscie 🙂 Czy da się wykorzystać w pełni możliwości C++ na 100% nie wiem, ale coś z C++ da sie wgrać do uC 🙂 źródło: google.pl 😋

Nie chodzi o język a o przyjęcie pewnego sposobu myślenia.... Nauczyć się programować to nie wykuć składnię języka a potrafic sobie poradzić z każdym zadaniem. Naucz się obojętnie jakiego (bascom jest trochę za prosty i ma ograniczenia z tym związane imo) a później przeskoczenie na inny to będzie tylko kilka godzin przyswojenia składni. Są również konwertery o ile mi wiadomo...

Nie wazne w czym, nie wazne jak, programuj ;]

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...