Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Chętnie sprzedam za niewielkie pieniądze (20zł+ przesyłka) moduł czujnika koloru firmy Kamami o symbolu KAmodColor. Moduł bazuje na scalonym czujniku TCS3200. Na stronie modułu dostępne są szczegóły układu.

Kupiłem moduł z przeznaczeniem instalacji w moim robocie, ale chyba przeceniłem swoje możliwości jeśli chodzi o umiejętność jego oprogramowania (wyjście częstotliwościowe), a w zasadzie interpretacji wyników. Dostępne są kody źródłowe, ale jakoś nie potrafię tego włączyć do kodu, który już mam (konflikty z timerami).

Może komuś się przyda.

Jak nie masz wolnego timera, to możesz liczyć takty pomiędzy zboczami - uruchamiasz while'a w którym inkrementujesz sobie jakąś zmienną, co każdą iterację pętli, a warunkiem tego while'a byłby dany stan na nóżce czujnika 🙂 Ewentualnie, żeby spowolnić wykoanywanie pętli możesz dorzucić nopy, ewentualnie delaye. Jedynym warunkiem prawidłowego zadziałania tego jest jeszcze wyłączenie przerwań na czas while'a.

Dzięki. Kombinowałem już, ale nie mogłem sobie poradzić. Delay'e i wyłączenie przerwań nie wchodzą grę, bo te pierwsze blokują na ten czas odczyt innych czujników, a na przerwaniach mam enkodery.

Nie jest to jednak istotne, bardziej chodzi to, że nie bardzo wiem co zrobić z wynikiem odczytu. Dostępne sample kodu na arduino dają wartości dla poszczególnych kolorów, ale nie są to bezpośrednio składowe RGB.

Dlatego odstąpię chętnie komuś, kto będzie wiedział co z tym zrobić, ja sobie odpuściłem funkcjonalność odczytu koloru w moim robocie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...