Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu-minisumo

jasiuuuu

Pomocna odpowiedź

Witam

Zapisałem się na zawody do Bydgoszczy UTP gdzie dostaje się swoje płytki, lecz przez głupotę spaliłem tam atmegę32 a potem po naprawie miałem olbrzymie problemy z nią i w końcu nie wystartowałem na zawodach. Niedawno wpadłem na pomysł by samemu zaprojektować schemat,poczytałem co nieco o robotach minisumo i stworzyłem coś takiego.Prosiłbym o sprawdzenie tego schematu.

Z góry dziękuje

Jasiuuuu

PS. Jeśli schemat będzie słabej jakości to zamieszczam plik pdf w załoczniku.

minisumo.sch.pdf

Może lepiej wywalić te wzmacniacze i po prostu podłączyć czujniki linii do kanałów ADC ? W sumie nie wiem po co ci tyle tych ledów Choinka ? 🙂 Po za tym brak kondensatorów o większych pojemnościach daj na wejściu i wyjściu stabilizatora coś koło 220-470uF Dawanie tych kondziorków przy złączach silników jest trochę bezsensu lepiej przylutować je bezpośrednio przy złączach silnika (im bliżej źródła zakłóceń tym lepiej)...

Zastanawiałem się nad podłączenie czujników od razu do ADC, lecz nie wiem czy sobie poradzę w zaprogramowaniu ich.Jeśli chodzi o tą choinkę Led to dałem tyle bo tyle mi zostało pinów wolnych.

Dobrze podłączyłem czujnik start ir, czyli startowanie przez pilota na zawodach

Dodałem 2 kondensatory 470uF na wejściu i wyjściu stabilizatora.

Jakimi rezystorami mam podciągnąć do Vcc przy switch.(10k będzie odpowiedni)

Usunąłem kondensatory przy silniku,przylutuje bezpośrednio na silnikach.

Dobrze podłączone są tb6612,bo z tego co się mówi,jak się zle podłączy to się palą.

Oto poprawiony schemat

Może lepiej wywalić te wzmacniacze

Gdzie tu są jakieś wzmacniacze? Według mnie to komparatory analogowe.

Jakimi rezystorami mam podciągnąć do Vcc przy switch.

Moim zdaniem, powinno się takie tematy wyrzucać do kosza. Wiem, że nikt nie rodzi się z wiedzą elektroniczną, ale jak pamiętam moje początki (które tak dawno nie były) to siedziałem i analizowałem każdy pojedynczy element na 15 schematach konstrukcji z forbota. Może i zajęło mi to do cholery czasu, ale (mam nadzieję) coś w głowie zostało. Więc apeluję do społeczności, by nie pomagali takim delikwentom, niech się chodź troszkę wysilą.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Według mnie to komparatory analogowe.

DObra niech ci będzie 😋

Co do reszty pytań:

1. Obsługa ADC w Bascomie to jakieś 3-4 linijki kodu więc raczej dasz radę zwłaszcza, że jest mnóstwo gotowców

2. Używaj etykiet bo masz takie makaron przy tych mostakach, że nie chce mi się sprawdzać

3.

Dobrze podłączyłem czujnik start ir, czyli startowanie przez pilota na zawodach

A co ty chcesz tam wlutować TSOP ?

Ten włącznik główny to moim zdaniem nie najlepszy pomysł musiał by być na 4-5A więc dosyć sporawy prościej jest moim zdaniem wyciągać wtyczkę pakietu.

Bazowałem,opierałem się na różnych schematach jakie są na forbocie, lecz nie mogłem znaleźć jakimi rezystorami podciągnąć Vcc przy switch,wydaje mi się że 10k ale nie jestem pewny więc się pytam.

Ja bede pisał w jezyku C, bo Bascom bez obrazy ale jest słabszy od C.Pisanie w Bascomie jest łatwe, lecz ciężko jest napisać co do skompilowanych urządzeń. Narazie zostane jednak przy kompilatorach.

START IR to moduły które można kupić np. w KONARZE

[/center]

Bazowałem,opierałem się na różnych schematach jakie są na forbocie, lecz nie mogłem znaleźć jakimi rezystorami podciągnąć Vcc przy switch,wydaje mi się że 10k ale nie jestem pewny więc się pytam.

Nie bazowałeś. 2 minuty szukania: Linekiller oraz jego Schemat

zostaw te wzmacniacze operacyjne przy ktir'ach dzięki temu będziesz miał szybszy odczyt czujników linii. z rezystorów możesz zrezygnować przy switchach programowo możesz podciągnąć wejścia. zamiast tylu ledów dodaj jeszcze przynajmniej 2 zwykłe switche na wypadek zawodów w których nie będzie startowania robota z modułów. Włącznik główny jest dobry.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.