Skocz do zawartości

Napęd Microsumo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

przymierzam się powoli do budowy robota MicroSumo.

Chciałbym zrobić mu jakiś dobry napęd. Myślę o silnikach dwóch Pololu HP ale jest problem taki że muszą być jeden przed drugim żeby się zmieściły.

Niestety wtedy albo koła będę nie-osiowo (czego chce uniknąć), albo trzeba jakoś przenieść napęd na jedno z kół z silnika położonego bardziej z przodu (problematyczne).

Czy kojarzy ktoś czy są może dostępne silniki Pololu albo podobne z przekładnią obracającą oś o 90st.

Coś w tym stylu http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=195513 ale o mocy i RPM porównywalnej z tymi silnikami: http://botland.com.pl/silniki/64-silnik-pololu-hp-50-1.html

Będę wdzięczny za wszystkie rady.

Pozdr. M.

Osobiście poleciłbym 50:1 Pololu ale proponuję przerzucić się na MiniSumo które jest bardziej znane i dostarczy Ci więcej frajdy na zawodach (z powodu większej ilości przeciwników itp)

@Sen: Minisumo już mam. Teraz chciałbym jeszcze w Micro też startować 🙂

@MatManiak: Myślałem nad opcją gąsienic ale jest to ostateczność jak nie znajdę innego pomysłu.

Obecnie moja koncepcja jest taka:

Są tam 2 silniki pololu. Napęd z przedniego przenoszony jest jakimś łańcuchem. Niestety na tą chwilę nie umiem znaleźć łańcucha o takich parametrach. (rysunek oczywiście mocno poglądowy)

Może ktoś może coś polecić w zakresie takich małych łańcuchów? Albo inny pomysł jak przenieść napęd z silnika na to koło?

Pozdr. M.

Co do łańcuchów można czasami w starych odtwarzaczach kaset znaleźć takie łańcuszki wyginane z drutu, albo w drukarkach, nieco dłuższe ale plastikowe i zębate .

@Carpe Diem

Nie umiem sobie do końca tego wyobrazić o co Ci chodzi,
może mógłbyś przesłać jakiś rysunek poglądowy 🙂?

Pozdr. M.

@Carpe Diem

Nie umiem sobie do końca tego wyobrazić o co Ci chodzi,
może mógłbyś przesłać jakiś rysunek poglądowy 🙂?

Pozdr. M.

Podłączam się do pytania - jakoś nie potrafię sobię tego wyborazic:D Carpe, dawaj rysunek:P

Szczegółów jak to dokładnie jest zrobione nie znam ale tak to wygląda.

Komentarz dodany przez: Sabre

Poprawiłem obrazek na większy 🙂

Twórca robota Felek ma taki napęd w swoim Microsumo. Wygląda to tak że przekładania jest lekko ścięta, i zębatka z silnika nie wchodzi do przekładni w środku lecz z boku. Może prosty rysunek więcej wyjaśni:

aa, teraz kapuje - czyli po prostu zębatka atakująca dotyka pierwszej zębatki odbierającej w przekładni z dokładnie przeciwnej strony niż normalnie. Ciekawe!

Ok, dzięki wszystkim serdecznie, już rozumiem ideę.

Może tak spróbuje choć jest też opcja na 2 kołach zębatych.

Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

Pozdr. Maciek

• 2 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...