Skocz do zawartości

Jak powiekszyc napięcie?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam mam pytanie odnośnie tego jak moge rozwiązac ten problem otóż:

Chcę żeby napęd (2 silniki pololu z przekladnia 10:1) były zasilane z 9v (ponieważ z 5v mają za slaby moment obrotowy zeby ruszyc chyba;p) schemat wygląda tak że:

Bateria 9v>Stabilizator napiecia 5v (zeby nie spalic mikroprocesora)> mikroprocesor atmega328p> i teraz musze wstawic cos zeby zwiekszylo to napiecie do tych 9v zeby silniki ruszyly.

dodam ze te silniki działaja na napiecie od 3-9v i ogolnie to ma byc sterowane pilotem do telewizora i odbiornikiem podczerwieni.

Co moge zrobic zeby zwiekszyc tam napięcie? czy moze to ma cos wspolnego z pradem?

Po 1. Bateria 9V jest mało wydajna, najlepiej kupić już jakiś akumulator Li-Pol (no chyba, że nie masz kasy na taki aku. + ładowarkę do niego - ale moim zdaniem posłuży Ci o wiele wiele więcej niż jednorazowa 9V bateria. Oczywiście przy stosownym użytkowaniu akumulatora.

Po 2.

Bateria 9v>Stabilizator napiecia 5v (zeby nie spalic mikroprocesora)> mikroprocesor atmega328p> i teraz musze wstawic cos zeby zwiekszylo to napiecie do tych 9v zeby silniki ruszyly.

Możesz od baterii ciągnąć 9V, ale tak jak już pisałem wyżej, bateria jest po prostu mało wydajna.

nie moge przeciez dac bezposrednio 9v bo spale mikrokontroler a nie kupie innych silnikow bo za te dalem 110zl i jak narazie to jest dla mnie duzy wydatek.

a co do tych akumulatorow to dobry pomysl pomysle pozniej nad tym

Tak jak napisał aixI: ta bateria zupełnie nie nadaje się do zasilania silników.

Problemem nie jest napięcie ale moc jaką możesz z niej pobrać. Jeśli chcesz to sprawdzić, podłącz do niej bezpośrednio oba silniki na raz i zobacz jak będą się kręciły, czy mają wystarczający moment i jak długo to potrwa. Dla baterii 6F22 takie obciążenie to praktycznie zwarcie. Z dowolnym innym układem konwersji mocy po drodze, wszystko jedno czy będzie to stabilizator, przetwornica podwyższająca czy mostek H, będzie tylko gorzej.

Dla takiego obciążenia minimum to akumulatory AA (paluszki) 1.2V w odpowiedniej liczbie połączone szeregowo lub akumulator LiPol. Od biedy mogą być baterie AA (1.5V) ale wydasz majątek na zabawę a za te pieniądze lepiej kupić ładowarkę.

nie moge przeciez dac bezposrednio 9v bo spale mikrokontroler

marcelh2o źle mnie zrozumiałeś zrobiłbyś takie coś:

Od baterii do stabilizatora potem do uC i innych rzeczy i znowu od baterii bezpośrednio do silników.

Popatrz tu na forum jak jest to robione w różnych konstrukcjach.

Ale to znow jesli dam jeszcze raz bezposrednio z baterii z do silnikow to rownie dobrze moge nie uzywac uC bo silniki beda sie wiecznie krecic bo sa podlaczone bezposrednio pod baterie a przeciez chodzi o to zeby sterowac tym co jest zapisane w uC 🙂

poza tym nie bedzie czegos takiego ze ten prad i tak bedzie musial gdzies wyplynac i wyplynie przez uC i go spali? czy zle mysle;p

Ale to znow jesli dam jeszcze raz bezposrednio z baterii z do silnikow to rownie dobrze moge nie uzywac uC bo silniki beda sie wiecznie krecic bo sa podlaczone bezposrednio pod baterie a przeciez chodzi o to zeby sterowac tym co jest zapisane w uC

Tak jak kolega wyżej napisał - musisz zastosować mostek H.

Popatrz jak to jest zrobione w różnych konstrukcjach tu na forum!

Chociażby kurs jak zrobić minisumo kolegi Nawyka. Tam masz na schemacie pokazane podłączenie silników do mostka H i uC + zasilanie do silników - po prostu dokładnie popatrz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...