Skocz do zawartości

Mini porównanie kilku serwomechanizmów

AE

Pomocna odpowiedź

Wykonałem małe porównanie działania kilku serwomechanizmów. Porównanie nie obejmuje wymiarów, wagi czy momentu. Chciałem sprawdzić jak kilka różnych (dużych i małych) serw zachowuje się pod względem sterowania.

Na tapetę wziąłem 4 serwa:

1. TowerPro MG995 - zamontowany w korpusie

2. TowerPro SG-5010 - pierwszy od prawej

3. Hitec HS-322HD - drugi od prawej

4. Turnigy TG9e - trzeci od prawej

Testowałem 3 sytuacje:

1. Orczyki serw są w pozycji różnej od zadanej przed załączeniem zasilania, następnie podane jest zasilanie i orczyki powinny ustawić się wg wcześniej zaprogramowanej pozycji.

2. Podobnie jak wyżej, z tą różnicą, że orczyki są już ustawione w pozycji zadanej przed podaniem zasilania

3. Sterowanie "krokowe". Jeden krok to impuls dłuższy lub krótszy o 0,1 ms.

Sytuacja 1:

Widzimy, że orczyki ustawiają się w zadanej pozycji, ale SG-5010 ma małe problemy. Zauważyłem, że serwo musi mieć jakieś obciążenie, aby się ustawić, bo inaczej będzie oscylować wokół tej wartości i strasznie się grzeje.

Sytuacja 2:

Tutaj z kolei problemy ma MG995. Strasznie buczy, grzeje się, i można orczykiem kręcić bez większych problemów, ale i tak się nie ustawi w zadanej pozycji.

Sytuacja 3:

Abstrahuje od tego, że serwa mają różne zakresy. MG995 znowu ma problemy, nie jest w stanie obsłużyć rozdzielczości 0,1 ms. Jak widać czasami przeskoczy na zadaną pozycję, ale jeśli jest ona co najmniej różna o 0,2 - 0,3 ms od poprzedniej. Reszta spisuję się wyśmienicie.

Hitec biję wszystkie na głowę. Jest ciche i działa wyśmienicie czy to podczas załączenia zasilania czy podczas sterowania krokowego. Ma też największy zakres, od 0,5 ms do 2,3 ms. MG955 ma od 0,7 ms do 2,3 ms, a SG 5010 i TG9e od 1 ms do 2,3 ms.

MG995 tak właśnie działają, przynajmniej u mnie. Nie ma znaczenia czy są obciążone czy nie. Na 12 serw MG995 8 ma takie coś jak opisałem wyżej. Myślałem, że to problem filtracji, zakłócenia, ale to nie to. Dlatego też kupiłem Hiteca i SG, aby sprawdzić czy to coś z moim kontrolerem serw.

Gdzie kupowałeś te MG995? Czy nie są to czasem masowo sprzedawane na ebay/alibaba/etc paczki serw, które mają obudowę z polerowanego plastiku (można zobaczyć odbicie)? Są o wiele tańsze ale............ o wiele gorsze od tych z bardziej sprawdzonych droższych źródeł z których przychodzą z obudową z matowego plastiku.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kupiłem je kilka miesięcy temu na allegro za ok. 40 zł za szt. Obudowa jest błyszcząca, szkoda, że nie wiedziałem o tym jak je kupowałem. Jedno samo z siebie zaczęło buczeć i po kilku sekundach poszedł piękny dymek. Gdy je rozkręciłem okazało się, że silniczek pobiera >>5A (nie wiem ile dokładnie, bo to był maksymalny zakres na mierniku), ale wał się kręcił.

Od biedy da się nimi sterować, ale gdy wybieramy dużo różniące się długości impulsu sterującego, np. 1ms, później 1,5ms itp.

Dla mnie są bezużyteczne. Także strzeżcie się chińskiej tandety 😋

MG995 są dobre, ale tak jak kolega wyżej wspomniał, muszą być "oryginalne" - czyli matowy plastik.

Dziwne że u Ciebie nie obsługuje rozdzielczości 0,1ms, bo u mnie nawet te tanie podróbki chodzą z mniejszym krokiem (jakies 0,04ms). Pewnie dostałeś mega kijową partię

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.