Skocz do zawartości

Układ stabilizujący

kac955

Pomocna odpowiedź

Witam jestem w trakcie budowy robota typu hexapod i mam problem z układem stabilizującym polegający na tym ze nie mogę nigdzie znaleźć schematu albo układu który zmieni mi napięcie z 7,4v z akumulatora lipol na napięcie 6v dla serwomechanizmów, tyle ze niestety wydajność prądowa na której mi zależy to ok 30A ponieważ 18 serw tower pro mg995 w stanie zwarcia pobiera 27A a chciałbym zostawić zapas.

Czy układ BEC dałby sobie z tym rade?

http://www.gimmik.pl/stabilizator-napiecia-jeti-max-bec-2-p-8492.html

Czy to jest jakiś test z umiejętności czytania? Bo ja widzę tam 12A prądu ciągłego i 20A chwilowego. Zdałem?

Acha, i już dysponując w końcu prądem 30A planujesz spalić wszystkie serwa na raz czy jakoś tak po kolei? Naprawdę planujesz to, że komputer odpowiedzialny za napędy będzie się biernie przyglądał jak wszystkie zatrzymane serwa pobierają 30A z akumulatora a dym zaczyna wychodzić wszystkimi otworami w obudowie? Przecież to jest ponad 200W zamienione bezpośrednio w ciepło.

Jakie napięcie ma Twój akumulator naładowany powiedzmy do 50% przy obciążeniu 30A? Czy w ogóle wyższe niż 6V? Myślałeś o tym?

Nie znalazłeś schematu? A gdzie szukałeś? Bo ja w pierwszym sklepie do którego zajrzałem znalazłem ze 100 scalaków (modulatorów PWM, wielofazowych driverów i stopni końcowych) bez problemu radzących sobie z Twoimi wymaganiami. Zbudowanie takiego układu z sensowną sprawnością i z tak małą różnicą napięć we-wy będzie trudne i kosztowne, ale da się. Pomyśl więc przede wszystkim, czy rzeczywiście jest Ci to potrzebne? Może lepiej zbudować układ pomiaru (dużo mniejszego) prądu przy każdym serwie i niech komputer za każdym razem indywidualnie decyduje, czy walczyć z zatrzymanym serwem, czy dać spokój i wybrać inną drogę. Dzięki temu dużo wcześniej unikniesz sytuacji w której będzie "potrzebne" 30A.

kac955, jest jeszce jedna kwestia - czy planujesz dźwigać kilkanaście kilogramów? Powiem tak, jak zbudowałem czworonoga (8 mocnych serw i 4 małe) - i BEC 8A dawał radę bez problemu - ale nawet jak załądowałem dodatkowe 3kg "na pakę" to pobór prądu nie przekroczył 4A. Jeśli będziesz trzymał serwa w zwarciu to po parunastu minutach je stracisz. Moim zdaniem każde serwo powinieneś zasilić przez jakiś ukąłd zabezpieczający, nawet jeśli to polyfuse np. na 800mA.

Dzieki za odpowiedzi. Sądząc po wypowiedzi kolegi OldSkull układ yeti max bec 2 powinien załatwić mój problem, dobrym pomysłem jest podłączenie tego przez zabezpieczenia jeszcze raz dzięki za to.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Panowie pojawił się nowy problem z zasilaniem mojego szczecionoga kupiłem 2 układy BEC każdy po 8A przy pracy ciągłej i niestety okazało się ze oba są wadliwe i nie działają a potrzebuje zrobić jakieś zasilanie które wytrzyma mi te serwa. Sprawa niestety jest pilna bo na czwartek muszę to uruchomić a nie mam pomysłu jak? Możne macie jakieś schematy stabilizatorów o dużej wytrzymałości prądowej ?

Co to znaczy że są wadliwe ? Opisz co w nich nie działa dodaj zdjęcia nie wierzę aby sprzedano ci dwie sztuki które są uszkodzone może źle je podłączasz ?

Sprawa z ubecami wyglądała tak ze najpierw robot działał na jednym który się trochę grzał ale dawał rade, później stwierdziłem ze podepnę drugi równolegle żeby pracowały 2 i na mniejszym obciążeniu i okazało się ze ten drugi który wpiąłem miał jakieś przebicie które najprawdopodobniej spaliło tego pierwszego ubeca

Bo właśnie nauczyłeś się na własnej skórze, że modelarskich sbec'ów nie wolno łączyć równolegle. Na wyjściu tych modułów z przetwornicami nie ma żadnych diod, połączenie 2 razem powoduje nieprawidłowe działanie lub uszkodzenie, nie jestem znawcą co się wtedy dzieje, jak działa jeden układ na drugi, ale każdy szanujący się modelarz powie ci, że to twoja wina bo sbec'ów czyli bec'ów z przetwornicami nie łączy się równolegle. Biorąc pod uwagę prąd 8A to na 100% miałeś sbec a nie zwykły bec na stabilizatorach liniowych, które można łączyć równolegle 😋 .

Widze ze nauka musi kosztować niestety. To zeby polaczyc ubeki rownolegle powiedzial mi sprzedawca w sklepie modelarskim do ktorego odniose te ubeki jutro i on ma je odeslac na gwarancję i lepiej zeby to przyjeli.

Dzieki za opis dzialania takiego ukladu przynajmniej wiem terz czego nie należy robić i wiem dlaczego ubeki zadymily mi pokój

Chyba dam sobie spokój z tymi stabilizatorami narazie i kupie zwykly akumulator żelowy 6V 4Ah i powinien mi uciagnac te serwa ?

które można łączyć równolegle

No nie wiem nie był bym taki pewien łączenie równolegle to ogólnie nie jest łatwa sprawa bo minimalne różnice napięć powodują już nierównomierny pobór prądu z urządzeniu powoduje to że jeden działa na granicy maksymalnego prądu i może się spalić dlatego też trzeba stosować rezystory wyrównujące a przynajmniej tak mi się wydaje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.