Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Wraz z kolegą zamierzam popełnić robota i w związku z tym prosiłbym o sprawdzenie mojego pierwszego schematu, szczególnie, że biblioteki do atmegi i attiny wykonywałem samodzielnie i nie wiem, czy są dobrze. Silniki, jakich zamierzamy użyć, to Pololu 10:1. Planuję również wstawić enkoder z myszki, jednak chciałbym zapytać, czy się on sprawdza w tego typu konstrukcjach. Jeśli jest to możliwe prosiłbym też o rady dotyczące dodatkowych układów, zamiany pinów w kontrolerach itd.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Dlaczego robiliście sami biblioteki do avr'ków?

Jakiej rozdzielczości będą enkodery, które chcecie użyć?

Witam,
Co do bibliotek to kolega miał problem z ich otworzeniem, więc postanowił zrobić je na szybkości sam. Natomiast z enkoderów od myszki optycznej zrezygnowaliśmy ze względu na ich niską dopuszczalną prędkość maksymalną. Obecnie w projekcie są przewidziane enkodery działające z tarczą zamontowaną na kołach, i wielce prawdopodobne jest to że nic sie w tej kwestii nie zmieni. Enkodery będą pikały co około 19.5mm.

Nie, sprzężenie zwrotne do PID nie wchodzi przy takiej rozdzielczości w gre. Jedynym (dla mnie) zastosowaniem jakie dla nich widzę w tym momencie to zapamiętywanie trasy, które jeżeli zdążę zaimplementuje w pierwszej wersji oprogramowania. 🙂

Jak chciałbyś mapować trasę? do tego tez potrzebne są dość dokładne enkodery. Przerobiłem już kilka rozwiązań tego typu, chętnie przeczytam, co masz w planach. Może coś doradzę 😉

Czy mi się wydaje, czy dokładnie ten sam schemat multipleksowania czujników przerabialiśmy tu niedawno? O ile pamiętam autor zmodyfikował układ i dopiero wtedy miało to szansę działać. Weź Ahmed zajrzyj do dyskusji sprzed miesiąca(?). Przecież tam nawet nazwy sygnałów były te same. Mamy omawiać w kółko to samo?

Tak, to ten sam projekt, a ten temat był dodany wcześniej niż tamten. Temat o którym mówisz został dodany ponieważ przez długo czas nie było na ten odpowiedzi. Sądzę że ten temat można spokojnie zamknąć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...