Skocz do zawartości

D1-TR1 Dexter 1000

Gość dexter-1000

Pomocna odpowiedź

Gość dexter-1000

To mój robot D1-TR1 Dexter 1000

Wrzucam go do projektów niedokończonych ale z założenia nigdy nie będzie dokończony bo to seria D (Doświadczalna). Na nim będę testował nowe pomysły, funkcje i części, które potem często będą szły do innych robotów. TR natomiast oznacza konstrukcję - w tym przypadku "trajk" (trójkołowiec). Jedynki to generacja, Dexter - imię a 1000 numer seryjny 🙂

No.

Więc tak oto się dumnie prezentuje. Nieskormnie mogę stwierdzić, że to najwspanialsza konstrukcja w całej środkowo-zachodniej galaktyce 😎

Uzyte materiały:

- gotowa płytka sterująca z ATMega 168

- 2 silniczki z przekładniami i kółkami

- podczerwony czujnik odległości Sharpa

- bateria 9V

- plastikowy element z tacki starego cdromu.

- kawałki przewodów i wtyczek ze starych częsci komputerowych

- taśma klejąca

- guma do żucia 🙂

Oprogramowanie w avr-gcc

Jak widać nie bawiłem się z nim zbytnio. Tasma klejąca i jedziemy, nie chcę zbyt dużo czasu skupiać się na lutowaniach itd, to strata czasu, wolę poświęcić go na to żeby robot wogóle był i działał. Ale w przyszłości oczywiście będe go ulepszał 🙂

Gość dexter-1000

Zawsze coś innego (na nim będe się uczył robotyki to platforma testowa dla nowych pomysłów które potem będą szły do użytecznych robotów jakie zrobię w przyszłości). Zadanie na ten tydzień - absolutna podstawa, czyli poruszać się do przodu, obrócić się w bok jeśli przeszkoda będzie w bliskiej odległości.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.