Skocz do zawartości

[Mechanika] Jak wykonać gąsienice do robota? - opis

Pomocna odpowiedź

ee... O ile dobrze myślę to w temacie jest rozmowa "jak przerobić zębatki rowerowe żeby się nadawały do takich zastosowań" a nie "w linku są zębatki rowerowe...

Oczywiście każdą część można wykonać na frezarce z wieloma usprawnieniami itd... Kwestia- nie każdy ma dostęp do frezarki a sklepów rowerowych jest dużo.. a i flex się znajdzie..

"""""Rozwiązanie to jest bradzo dobre gdyś napęd można przekazać w bardzo prosty sposób 😉

Wystarczą po 2 zębtaki z koła rowerowego, ale niestety należy trzeba obciąc co drugi ząb (palnik,szliwfierka kątowa), ale dla chcącego to żaden problem ;)"""""

to jest w pierwszym poscie tego tematu 🙂 Według mnie nie da się przerobic istniejacej zębaty rowerowej na zębate do tego robota...z powodów wyzej wymienionych:) pozdro

Mam pomysł! Można by wziąć dwa paski klinowe i odpowiednio do nich pasujące koła pasowe. Problem pojawia się wtedy kiedy musimy dostarczyć dość dużej mocy żeby ruszyć z miejsca. Oczywiście za pomocą małych śrub można przymocować blaszki do obu pasków.

Jeżeli mówisz o typowym pasku klinowym to raczej zły pomysł dlatego że pasek klinowy jest strasznie sztywny proponuje zamiast klinowego rozrząd ponieważ jest elastyczny szerszy niż klinowy i ma ząbki:)

• 6 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam !!

to chyba mój pierwszy post, mimo że dłuugo jestem na forum 😉

otóż też dostałem impuls na wykonanie czołgu, a do niego gąsienice jak w temacie wyżej. Kupiłem dwa łańcuchy rowerowe, zębatki z osobiście rozwalanych kaset rowerowych;) w każdej zębatce wyszlifowałem co drugi ząb, przyspawane do nich zostały też duuuże toczone podkładki (do przeniesienia napędu z wałka). efekt? ZAłAMUJąCY ;( stwierdzam że taka konstrukcja gąsienic w warunkach domowych jest nie do zrealizowania... prędzej jak mówią koledzy wyżej - pasek rozrządu + jakieś wypusty zapobiegające zlatywaniu gąsienicy z prowadnic.

Z tego powodu prace mad modelem zostały zawieszone 🙁

Opisz trochę bardziej ten "załamujący efekt", może jednak coś można było zrobić inaczej i by wyszło :]

Podejrzewam, że ten adres już się gdzieś na forum przewinął, ale na uwagę zasługują 2 ostatnie metody wykonania gąsienic. Gasienice

tak w skrócie - bicie zębatek, minimalna krzywizna osi (wałek gwintowany M12) powodowało to naprężanie, to luzowanie łańcucha i gąsienica leciała.. tak to jest jak się nie ma tokarki :|

a co do tego rozwiązania podanego w linku to nawet obiecująco to wygląda, ale musiałbyś rozkuwać całe 4 łańcuchy co na pewno jest czaso i pracochłonne :/ i do tego zanieczyszczenie łańcuchów piaskiem itp nie wpłynie pozytywnie na niezawodność.

tak myślę żeby zrobić coś z paska rozrządu, jego wada tylko jest taka że jest wąski i długi (zależnie oczywiście z jakiego auta - bardziej lub mniej długi:P ) a jego rozcinanie i klejenie/łączenie nie wchodzi raczej w grę.

zastanawiam się również nad wykorzystaniem pasa transmisyjnego transporterów (stosowane w przemyśle) szerkości ok 5 cm, do tego trzeba by dorobić jakieś prowadzenie żeby nie zleciał. Może przykręcić/przykleić pasek klinowy?

pytanie jak przenieść napęd z wałka żeby gąsienica się nie ślizgała?

• 4 miesiące później...

A co powiecie na taki łańcuch:

może trochę duży i ciężki ale te blaszki można by nawet przyspawać do łańcucha no a poza tym jaka stabilność.

Wygląda ciekawie, ale sądząc po wymiarach to nadaje się on już do jakiegoś większego pojazdu 😉

No tak , same wymiary to jeszcze nic, ledwie dźwigłem ten jeden łańcuch a ma on tylko koło metra czyli na jedną gąsienice trzeba by było sczepić jeszcze jedną a wtedy ogólna waga robota nie zamknęła by się w 100 kg.

No to chyba nie ma coś się bawić w coś takiego 😉

Lepiej zbudować coś lżejszego, no chyba że taka waga była przez Ciebie zamierzona.

• 3 tygodnie później...

No ale jak ktoś chce to moge mieć jeszcze grubszy 🤣

Ps: z tymi 100kg to może troche przesadziłem ale niewiele, i jeszcze jedno: te łańcuchy dość łatwo korodują a to już psuje całą estetykę no chyba że komuś zależy na sile i wytrzymałości.

Wesołych świąt.

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...