Skocz do zawartości

Silniki czy serwa?

coollerus

Pomocna odpowiedź

Zalezy ile masz kasy i o co chodzi. Do prostszych robotów serwa, jeżeli robot ma być większy i dodatkowo np. podnosić duże ciężary to silniki. A tak na marginesie to serwa mają w środku silniki.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wszystko zależy czego potrzebujesz, serwa faktycznie są wolnawe i mają trochę dziką obudowę. Silniki kupne z przekładniami mają praktycznie dowolne przełożenie i rozmaite kształty, potrafią być jednak kosmicznie drogie (jak robiłem wycenę do robota minisumo to sa maxony z przekładnią 1:40 zawołali 850zł/szt. i 8 tygodni oczekiwania).

Przerobione serwa to po prostu podgrupa silników z przekładnią, jednak często bardzo korzystna cenowo.

Osobiście stosuję to co bardziej pasuje do aplikacji, do rozwiązań "nieokreślonych" wydaje mi się że nie warto szukać nic innego jak serwa.

Silniki firm typu Maxon, PortEscap. Faulhaber są po prostu kosmicznie drogie i trzeba je sprowadzać, ale za to jak pracują... Zupełnie inna bajka niż te "nasze klepaki"

Tak "McRancor", masz absolutną rację co do Maxonów, ESCAPÓW to sa cacuszka w dotyku, wygladzie i dzialaniu a wiem co mówię bo mam ich w szufladzie ,, aż szkoda ich wyciagać" ale bedą zastosowane, ESCAPY trafilem za psie pieniądze na Volumenie a Maxony fi 13 z reduktorem planetarnym po 15PLN na Allegro, trzeba cierpliwie szukać, dzisiaj trafiłem porządny motoreduktor made in Japan za 21pln. Aco do serw, to sie nadaje do przestawiania sterów i lotek,małych kamerTV itp. Do napędu robota lub pojazdu sterowanego to motoreduktor!!!, ciężar pojazdu i moment obrotowy i on to znosi znakomicie i elegancko mechanicznie, a serwo hm.......?

➡️ dziadek46

To są piękności: https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_48fb1fc6afce92886.jpg

Też kupione fartem na Wolumenie po 30zł za sztukę. Są wartę około 1000zł/szt. Aż szkoda mi ich użyć 😕 .

"Sabre", mam takie same i pewnie od tego samego goscia który sprzedaje na Volumenie, dawno nie bylem tam, wybiore sie kiedys jeszcze. Ponoć jak ten jegomość mowił mi że to od technologii lotnictwa wojskowego. Może znasz sposób by wykorzystać te enkodery w tych motoreduktorach? byłbym wdzięczny!!!!

➡️ dziadek46

Jak kupowałem te silniczki dostałem do nich schemat połączeń tej wtyczki i co tam jest. Jak znajdę ją po powrocie z pracy to zrobię jakieś zdjęcie i prześlę ci na PW.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.