Skocz do zawartości

Wyświetlacz LCD nie wyświetla tekstu

daniel89

Pomocna odpowiedź

Na pierwszym planie jest płytka stykowa? Czasem może coś nie łączyć, mi się zdarzyło, że nawet w nowej płytce niektóre pola niekontaktowany.

• Lubię! 1

Na wszystkich pinach na płytce jest przejście bo sprawdzałem miernikiem. Teraz po przepięciu w nowe miejsca i wgraniu programu na nowo nic nie wyświetla nawet tych pasków. Co z tym jest nie tak?

Ps. Potencjometrem kręcę w prawo i w lewo i nie idzie , a kontrast na poprzednim zdjęciu jak widać był dobry bo wyświetlał ekran.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Schemat podłączenia był zgodny z wytycznymi producenta. Kod programu tak samo podstawowy do startu.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie, a w szczególności koledze SALIGIA, który to natchnął mnie na sprawdzenie po kolei połączeń. Co się okazało: ten wyświetlacz ma wyprowadzenia z góry i u dołu WOW 😅 . Miałem przylutowane te u góry, ustawiałem kontrast i nic. Więc lutuje te u dołu wpinam i coś się dzieje. Potem patrzę jakiś kijowy lut zrobiłem, który niby był ale do laminatu nie dotykał po mocniejszym wciśnięciu płytki, więc go poprawiam . Ustawiam program i o to efekty:

PS. te wyprowadzenia u góry poprawiałem ale i tak nic nie wyświetlało więc zostawiłem te u dołu, a górę odlutowałem i obraz git ostrość 1 klasa 🙂

Piwo wędruje do SALIGIA . Zamykam wątek THX !

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.