Skocz do zawartości

Mój pierwszy minisumo

inventco.eu

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Jako pierwszy robot, to naprawdę świetny.

Ma kilka elementów które wyróżniają go z puli robotów zbudowanych według schematu z Konaru:

1. Koła, ładnie zrobione, przynajmniej nie są z dekielków ze słoików 🙂 szkoda że sam nie mam tokarki.

2. Akumulator modelarski zamiast powszechnie stosowanych paluszków (baterii i akumulatorków).

Inne zalety to szerokie koła i nisko umieszczony środek ciężkości.

Widać że wzorowałeś się na robotach z Konaru i popełniłeś te same błędy co inni:

Przedewszyskim napęd na serwach, przez co robot jest wolny i musi być na dużych kołach żeby choć trochę zrekompensować prędkość.

Najbardziej nie podoba mi się w tego typu robotach konstrukcja zderzaków, gdy się takiego robota lekko popchnie to odrazu traci przyczepność bo się zawiesza na zderzaku.

Nie obraź się, że tak nażekam (już taki jestem) 😋

Naprawdę należy ci się pochwała, jako pierwszy robot twój naprawdę wyróżnia się wśród innych "pierwszych" 🙂

Jeszcze kilka pytań:

Ile waży ten robot, bo na oko wydaje się dosyć lekki?

Brałeś udział z tym robotem w jakiś zawodach??

Witam.

McRancor myślę, że będziesz miał okazję.

W sumie niekoniecznie trzeba czekac do zawodów.

do koegi nes86

nie jest to pierwszy moj robot...

pierwszy mini sumo.

natomiast jescze popelniłem takie coś:

było to ładnych parę lat wstecz. robot ten dostał wyróżnienie na ogólnopolskim turnieju młodych mistrzów techniki.

procz tego nano sumo i kilka zaczętych projektów...

ciągle brak czasu 🙂

co do tych serw ... wcale nie jest taki wolny. ale Masz rację można osiągnąć większe prędkości.

co do zderzaków i zawieszania... człowiek zawsze się uczy.

co do wagi ... w pełnym rynsztunku waży niecałe 500g. a zależy od materiału na opony.

gdy są z mikrogumy to waży 494g

zawody ... miałem startować we Wrocławiu ale z terminem mi się nie udało 🙂

mam jaiś czas na poprawki 🙂

dziękuję za słowa uznania.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Gratuluję Konstrukcji !

Mam jednak 2 prośby:

- czy mógłbyś opisać jakie problemy spotkałeś przy konstrukcji sonaru? Sam przymierzam sie do jego budowy i jeżeli mógłbyś podzielić się doświadczeniem, będe wdzięczny

- jak długo robocik może poruszać się przy użyciu zastosowanego pakietu lipol 800mAh?

A co do serw, nie zgodzę się z przedpiszcą. Nie jest to wcale taki wolny napęd, ma również nie taką mała "moc". A na pewno ma najlepszy stosunek ceny do mocy i łatwości wykonania.

Witam!

Bardzo ciekawa konstrukcja, mam takie pytanie widzę, że zastosowałeś pakiet lipol 800mAh. Nie jest on zbyt mały, szczególnie jeżeli chodzi o kilka walk jedna po drugiej?

Witam.

postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania , choć niekoniecznie odpowiedzi się spodobają ...

marcinek - filmik nakręcę bo jeszcze nigdy tego nie robiłem i wrzucę na forum. Robot ma jeszcze sporo do poprawienia w programie ... szczególnie z rozpoznawaniem kierunku w którym ma podążać za celem .

co do schematu ... nigdy nie istniał. jest to typowe połączenie kilku bloków w jedną całość . ale coś naskrobę i umieszczę na forum.

co do programu to z oczywistych powodów jest "tajny" .. ale z chęcią pomogę w rozwiązaniu konkretnych zagadnień.

darchico - jeszcze nie wiem. tak jak pisałem wcześniej do walk nie doszło ... ale jeżeli robot jeździ samodzielnie to czas jego ciągłej pracy to około 30 minut. Sądzę, że wystarczy.

Poza tym akku można łatwo wymienić ... na zdjęciach tego nie widać ale w poprawionej wersji akku jest na wtyku.

jamtex - dziękuję za słowa uznania. co do sonaru to jedynym kłopotem jaki napotkałem było zdobycie nadajnika i odbiornika o średnicy 12 mm ... 16 się nie nadawały.

sonar jest przerobiony na wersję 4 ... to znaczy ma autoprogowanie ... poprawia zasięg i selektywność. A samo uruchomienie w robocie to tylko był mój kłopot z nieznajomością języka c ... i tu jeszcze raz Wielkie ukłony w kierunku kolegi Karola Sydora z Konaru. Przede wszystkim za jego cierpliwość ...

Poza tym nie było żadnych kłopotów uruchomił się od razu.

Elementy podane na schemacie są dość tolerancyjne 🙂 wystarczy porównać wartości ze schematu i ze zdjęć z opisu KONARu ...

W każdym razie jak będziesz uruchamiał ten moduł służę pomocą.

Pozdrawiam

Marek

ciekawa konstrukcja! W pełni się zgadzam, że serwa modelarskie są całkiem niezłym zespołem napędowym 🙂 Sam zastosowałem je w moim mini-sumo (publikacja wkrótce)

Skoro wrzuciłeś tam Atmege16 to można było podpiąć czujniki koloru bez pomocy komparatorów. Nie sądzę, by znacznie spowolniło to działanie programu mikrokontrolera a i całość konstrukcji by się uprościła.

Pozdrawiam

Mam jedno głupie pytanie:

Gdzie można kupić i jak się nazywa wtyczka do sharpa, bo przekopałem całe TME i nie znalazłem?

Złacze można kupić w TME szukaj:

Obudowa wtyku NX raster 2mm

Mam jeszcze jedno, dość trywialne pytania: gdzie udało Ci się zamówić (czy tez robiłeś sam) płytkę sonaru ? Niesamowicie dobrze wygląda 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...