Skocz do zawartości

Robot Challenge 2009, Wiedeń, Austria - 21.03.09

Pomocna odpowiedź

Napisano

RobotChallenge 2009 to największe w Austrii otwarte zawody, amatorskich robotów autonomicznych i mobilnych. W 2008 roku wzięło w nich udział ponad 100 uczestników, w wieku od 12 do 60 lat z terenu całej Europy.

Organizatorem RobotChallenge jest Austrian Society for innovative Computer Science (InnoC), przy współpracy Austriackiego Ministerstwa Nauki.

Tegoroczna edycja zawodów odbędzie się w Wiedniu, 21 marca 2009 (sobota).

Uczestnicy mogą wystartować ze swoimi robotami w następujących dyscyplinach:

- Autonomiczne roboty sumo:

- Standardowe sumo (3kg, 20cmx20cm)

- Minisumo (500g, 10cmx10cm)

- Microsumo (100g, 5cmx5cm)

- Puck collect (roboty zbierające pionki w wybranym kolorze i przenoszące je do swojej bazy)

- Follow the line - wyścig robotów podążających wzdłuż czarnej linii na białym podłożu, przy czym rozgrywane będą tu dwie konkurencje:

- Slalom równoległy

- Slalom równoległy z przeszkodami (tunel, urwana linia, przeszkoda na linii)

- Freestyle (możliwość zaprezentowania dowolnej konstrukcji robotów, nie należących do wyżej wymienionych kategorii)

Udział w zawodach może wziąć każdy, organizatorzy nie pobierają żadnych opłat od uczestników.

Rejestracja drużyn do 28.02.2009 na stronie:

Więcej informacji oraz szczegółowe regulaminy poszczególnych konkurencji na stronie organizatora (jęz. niemiecki, angielski):

www.RobotChallenge.at

331af35624.thumb.jpg.113e20c8635a3ba03a8fc608022b0438.jpg

Kto na to jedzie??

Są jakieś nagrody do wygrania??

Ja się wybieram z sumo, mikrosumo i minisumo 🙂

ale jeszcze się nie zarejestrowałem i mój kumpel też jedzie z trzema robotami.

PS. mikrosumo w odrużnieniu od innych klas mają ograniczoną wysokość do 5cm. W powyższym poście tego nie ma.

Byłem, widziałem - warto się wybrać. Nie wiem jak w tym roku, wiem że sporo ludzi z PL jedzie.

W minisumo jest na prawdę ciężko. Są tam konstrukcje światowego poziomu. Widać pracę i $$. W mikrosumo też są faworyci - ostatnio wykosili wszystkich, ale zawodników było tylko kilku. W sumo za to poziom jest delikatnie mówiąc niskawy - w zeszłym roku bez problemu normalnym sumiakiem wpadłoby się na podium.

Co nie znaczy że w tym roku będzie tak samo!

Nie ma typowych nagród (symboliczne, coś jak we Wrocku).

Ja będę jechał tam swoim samochodem. Zamierzam wystawić robota SUMO 3kg i może minisumo, jeśli zdążę go skończyć do wyjazdu. Zarejestrowałem się już w obu konkurencjach.

Nocleg z 20/21 marca mam już zarezerwowany w Etap Hotelu (jest to sieć budżetowych hoteli), niedaleko miejsca, w którym odbędzie się ta impreza. Cena hotelu wraz ze śniadaniem 50EUR.

Jadę sam, więc mogę zabrać jeszcze 2-3 osoby (nie więcej niż trzy, żeby w miarę wygodnie się jechało).

Wyjeżdżam 20 marca wcześnie rano z Wejherowa i będę jechał trasą jak na załączonej mapce.

Jeśli ktoś chce się zabrać ze mną, proszę o kontakt na priv. Chętnie pomogę i zabiorę po drodze do Wiednia.

Pierwszeństwo mają osoby które chcą zabrać swojego robota aby uczestniczyć w zawodach.

• 4 tygodnie później...

Zobacze co da się zrobić. 🙂

Założyłem sobie wczoraj konto na Youtube więc na pewno wstawię swoje walki, a o jakieś zdjęcia też się postaram.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...