Skocz do zawartości

Konwerter stanów logicznych - rożne napięcia

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam ,

projektuje płytkę na której będą rożne wyprowadzenia złączy z Beglebone Black , UART , SPI ,GPIO itp. Potrzebuje konwertera stanów logicznych , wiem że musi on być dwustronnego działania. Chce zrobić aby płytka była jak najbardziej uniwersalna , gdy będę podłączał np Atmege za pomocą UART do Beglebone Black potrzebuje konwertera , ale gdy np będę chciał podłączyć GPS który operuje na napięciu 3,3 V konwerter już nie będzie potrzebny. W tej chwili nie umiem określić z jakich peryferiów będę korzystał i jakie napięcie będzie potrzebne. I wymyśliłem dwa rozwiązania, jedno to zastosować zworkę , która omijała by konwerter gdy on nie jest potrzebny, a drugi pomysł , to zmienianie zasilania konwertera , ale wtedy może wystąpić sytuacja ze po obu stronach będzie takie samo napięcie ( napięcie 3,3 V po stronie wysokiego i niskiego napięcia ) czy to nie wpłynie negatywnie na prace konwertera ? W obecnie chwili nie mam jak sprawdzić czy to drugie rozwiązanie będzie działać. Myślałem o konwerterze firmy SparkFun BOB-12009( nie wiem czy mogę wrzucić link do sklepu w którym można go kupić, ale łatwo go znaleźć). A może ktoś posiada wyżej wymieniony konwerter i mógłby sprawdzić czy działa w tej konfiguracji.

Pozdrawiam

Wszystko zależy od tego, jak często będziesz chciał zmieniać napięcia na tym konwerterze. Najprościej byłoby wpinać moduł w złącza, a gdy napięcia są tego samego poziomu wyciągać moduł i wkładać zamiast niego zworkę (a właściwie 4, ale może wytrawić odpowiednią PCB i wkładać w to samo gniazdo).

Wszystko zależy od tego, jak często będziesz chciał zmieniać napięcia na tym konwerterze. Najprościej byłoby wpinać moduł w złącza, a gdy napięcia są tego samego poziomu wyciągać moduł i wkładać zamiast niego zworkę (a właściwie 4, ale może wytrawić odpowiednią PCB i wkładać w to samo gniazdo).

Myślę że nie będzie często zachodziła taka potrzeba , ale wole zrobić uniwersalne rozwiązanie

, niż później żałować i przerabiać płytkę. Chyba takie rozwiązanie , żeby można było wypinać moduł będzie najlepszym rozwiązaniem.

A nie prościej cały układ zaprojektować na 3.3V?

Na obecna chwile nie jestem w stanie powiedzieć , jakie dokładnie komponenty będę podłączał pod płytkę Beglebone Black. Dlatego wole myśleć przyszłościowo.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...