Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu prostego Linefollowera

Pomocna odpowiedź

piotr1990, żarty sobie robisz, czym to się niby różni?

Poczytaj najpierw artykuł na wikipedii i poszukaj, co to jest połączenie szeregowe. Przecież, to nawet w podręczniku do fizyki w gimnazjum jest opisane... Inaczej sobie krzywdę zaraz czymś zrobisz, jak bez takich podstaw zabierasz się za zabawy z elektroniką.

No to najpierw poszukaj, poczytaj, a dopiero później pytaj. Wystarczy poszukać hasła "jak podłączyć amperomierz". Pierwszy, lepszy wyniki z Google grafika:

Widzisz jakąś różnicę?

Jeżeli się sam uczysz, to poczytaj dużo informacji w Internecie lub jakichś książkach (jeżeli takowe posiadasz).

PS: Treker. Na tym obrazku nie ma węzłów 😃 (wiem, że to nie Twoja grafika).

Komentarz dodany przez: Treker

Bo może są to dwa osobne obwody 😋

widziałem ten schemat ale dalej nie pojmuje

Nie widzisz żadnej różny między podłączeniem amperomierza na Twoim schemacie, w porównaniu do rysunku, który podałem?

piotr1990, nie wiem w której klasie jesteś, ale podstawy z prądu są, również połączenia. Jeśli dopiero zaczynasz i nie masz osoby w swoim otoczeniu, która zna się na tym to chyba najlepszym pomysłem jest zapoznanie się z kursem podstaw elektroniki "ośla łączka" sama książka nie jest droga, a uzupełni twoje braki wiedzy.

Jak se poradzisz to popatrz dokładnie na obrazek dodany przez Trekera i Twój schemat. Zauważ jak podłącza się amperomierz i co się wtedy dzieje z silnikiem (może zostaje na miejscu, może się gdzieś przemieszcza, może się go wyrzuca?).

PS. Nie traktuj tego jak jakąś obławę na Ciebie po prostu chcemy Ci pomóc ale musisz sam też myśleć. To jest najlepsza forma nauki. 🙂

piotr1990, podpowiem Ci, że to wielkie "A", to amperomierz, a mierzy on prąd przepływający przez cały układ.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...