Skocz do zawartości

Budowa pierwszego robota. Jakie części wybrać?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Zaczynam robić swój pierwszy robot. Wybór padł na robota na gąsienicach. Programowałem już trochę AVR w C i z tym nie będzie u mnie problemu, ale z innymi rzeczami już tak. Mój robot będzie na gąsienicach Pololu 30T(Jak z wytrzymałoścą tych gąsienic?). Waga jaką wstępnie obliczyłem to 300g. Jakie silniki micro pololu wybrać. Myślę nad 2x Silnik Pololu HP 30:1 obustronny wał, 1000obr/min oraz 0,06Nm. Jak sobie one poradzą z napędem robota. Druga sprawa to zasilanie, widzę że jest dostępnych dużo akumulatorów, jakiego producenta wybrać, i czym ładować akumulatory 7.4V? Jaki stablizator zastosować aby z 7,4V zrobić 5V do zasilania mikroprocesora i innych układów? Czy takie sterowniki będą dobre do silników pololu? http://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-dc/851-drv8835-dwukanalowy-sterownik-silnikow-modul.html lub 2x http://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-dc/2695-drv8838-jednokanalowy-sterownik-silnikow-modul.html ? Dzięki za pomoc.

Jeśli chodzi o stabilizator to wystarczy sam LM7805 i dwa kondensatory, czy wypadałoby zbudować coś bardziej zaawansowanego? Jakie stabilizatory macie?

Ta przetwornica bardzo fajnie wygląda, chyba nie opłaca się robić swojego układu, jest dość tania. Niestety nie wiem jakie silniki wybrać do robota na gąsienicach o masie 300-500 gram. Lepsze będą 2xPololu HP 30:1 1000obr/min, 0,059Nm czy 2xPololu HP 50:1 630obr/min, 0,107Nm?

Zastanawiam się jaką pojemność akumulatora wybrać. Wstępnie oszacowałem, że elektronika będzie brała tylko 100mA. Niestety nie wiem jaki prąd będzie pobierał silnik Pololu(najprawdopodobniej HP 30:1). Załóżmy, że przeciętne PWM wyniesie 50%.

Te silniki nie mają jakoś wybitnie dużego poboru prądu, nawet w zwarciu przy 6V (1600mA). Przy wyborze akumulatora kieruj się tym, ile masz miejsca na niego i pojemnością, czyli jak długo chcesz jeździć na jednym ładowaniu.

Jutro chciałbym już zamawiać graty. Moglibyście rzucić okiem czy dobre podzespoły wybrałem.

1. 2x Silnik Pololu HP 30:1 obustronny wał

2. Zestaw kół gąsienicowych Pololu 30T

3. Przetwornica step-up/step-down - S7V7F5 : 5V 1A

4. TB6612FNG - dwukanałowy sterownik silników - moduł Pololu

5. Pakiet LiPol Dualsky 1700mAh 35C 2S 7.4V

6. Ładowarka LiPol z balanserem REDOX Beta Combo z zasilaczem

7. Moduł Bluetooth Master/Slave HC05

8. Czujnik odległości HC-SR04

rzuciłem okiem na akumulator który podałeś, jeżeli to jest ten:

to uprzedzam, że wybrana przez Ciebie ładowarka nie ma przewodów z gniazdem odpowiadającym wtykowi przy tym akumulatorze. Są co prawda krokodylki (z tego co pamiętam) ale dość ryzykowne byłoby podpinać się nimi do tego akumulatora (łatwo przypadkowo zrobić zwarcie)

Możesz jednak sobie zamówić takie gniazdo i samemu zrobić odpowiednie przewody. Gniazdo (żeńskie) nazywa się DC3-A.

O tego nie wiedziałem. Albo wybiorę akumulatory redox, albo kupię przejściówkę. Reszta części jest w porządku?

wybrana przez Ciebie ładowarka nie ma przewodów z gniazdem odpowiadającym wtykowi przy tym akumulatorze. Są co prawda krokodylki (z tego co pamiętam) ale dość ryzykowne byłoby podpinać się nimi do tego akumulatora (łatwo przypadkowo zrobić zwarcie)

Możesz jednak sobie zamówić takie gniazdo i samemu zrobić odpowiednie przewody. Gniazdo (żeńskie) nazywa się DC3-A.

ja nie widzę problemu z podłączeniem tego pakietu do wymienionej ładowarki redoxa

pakietów nie podłącza się do ładowarki przez złącze prądowe tylko jest do tego osobne złącze ładowania, gdzie wyprowadzone są styki wszystkich ogniw, dzięki czemu można je równomiernie ładować.

krokodylki w zestawie do ładowarki są do podpięcia zasilania ładowarki, np. z akumulatora żelowego

wybrana przez Ciebie ładowarka nie ma przewodów z gniazdem odpowiadającym wtykowi przy tym akumulatorze. Są co prawda krokodylki (z tego co pamiętam) ale dość ryzykowne byłoby podpinać się nimi do tego akumulatora (łatwo przypadkowo zrobić zwarcie)

ja nie widzę problemu z podłączeniem tego pakietu do wymienionej ładowarki redoxa

Obrazek

pakietów nie podłącza się do ładowarki przez złącze prądowe tylko jest do tego osobne złącze ładowania, gdzie wyprowadzone są styki wszystkich ogniw, dzięki czemu można je równomiernie ładować.

krokodylki w zestawie do ładowarki są do podpięcia zasilania ładowarki, np. z akumulatora żelowego

Nigdy nie widziałem/słyszałem aby ktoś ładował pakiety tylko przy użyciu balansera. Tak się składa że mam dokładnie tą samą ładowarkę Redox BETA

spróbowałem naładować pakiet 3S (taki był pod ręką) Twoim sposobem i nie zadziałało. Ładowarka cały czas wyrzuca komunikat "connection break" (sprawdzałem tryby FAST CHARGE, LI-PO CHARGE, LI-PO BALANCE). Czy jesteś pewny tego że można tak ładować?

No ja ładuje tylko złączem balansera, bo moja ładowarka nie ma innych wyjść (jakieś tanie turnigy).

Nie wiedziałem też że są ładowarki które wymagają podłączenia złącza pradowego.

W takim razie nie wiem czy ten redox będzie ładował tylko na złączu balansera.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...