Skocz do zawartości

Nie wiem czego szukam i czy takie coś istnieje.

Pomocna odpowiedź

Na razie nie ma tu nic zagmatwanego.

Nie zostawiaj kabelków nieopisanych. Skąd mamy wiedzieć, czy dobrze planujesz skoro od dołu do "Płytki którą posiadasz" wchodzą dwa tajemnicze przewody. Do czego je podłączysz?

Po tym co ostatnio pisałem powinieneś już potrafić rozrysować bloczek "magia" na prawdziwe elementy. Albo przynajmniej spróbuj. Jeśli jeszcze czegoś nie wiesz, pytaj zamiast odkładać rozwiązanie na na później. Wiesz co to jest przekaźnik? Dioda? To rysuj.

Mam trzy elementy, ale nie wiem co gdzie z czym :/

Edit:

dodaję zdjęcie zamiast pliku, bo wcześniej z komórki wysyłałem.

Ech.. a co powiesz na to?

Wszystkie diody mogą być małe, np. 1N4148 bo i przekaźniki pewnie wielkie nie będą.

D2 i D4 nie wpływają na działanie układu - są tylko w celu zabezpieczenia tranzystorów mostka. Możesz je usunąć z rysunku jeśli tak będzie łatwiej go zrozumieć.

Jeżeli plus z mostka H jest po prawej, prąd płynie przez P2 i D3. Jeżeli plus mamy po lewej, obwód zamyka się przez D1 i P1.

Do sterowania silnikami korzystasz z zestyków NC czyli tych, które obecnie na schemacie są zwarte.

• Lubię! 1
  • 3 miesiące później...

Mam silnik krokowy o skoku 7,5 deg.

Czy sterownik z tzw. mikro krokiem służy do zatrzymania w/w silnika wewnątrz wspomnianego skoku 7,5 deg,

czy jedynie wpływa na płynność obrotów silnika?

Zależy mi na precyzyjnych i pojedynczych obrotach (skokach).

Tak, sterownik mikrokrokowy umie dobierać prąd faz w taki sposób, by silnik zatrzymywał się między swoimi naturalnymi krokami. Np. z układem pracującym z 1/16 kroku będziesz miał w swoim silniku aż 768 kroków na obrót zamiast naturalnych 48 wynikających z podziału 360/7.5. To oczywiście przyczynia się też do większej płynności ruchu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...