Skocz do zawartości

Szukanie odpowiedniego LDO

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie

mam problem ze znalezieniem odpowiedniego stabilizatora napięcia do mojego projektu

chciałem go zasilić z kasety 4x1,5v baterii i sterować silnikami Polou120:1 o napięciu 4,5-5v

ich prąd szczytowy to 800mA, średnik 80mA. W związku z tym szukałem czegoś co spełni zadanie przy stabilizacji napięcia w takim układzie. Jak myślicie czy takie coś ma szanse zadziałać? http://electropark.pl/stabilizatory-napiecia-liniowe-regulowane/1079-lm350t-3a-regulowany-stabilizator-napiecia-5901001079001.html

Jeżeli nie to jakie inne rozwiązanie bylibyście mi w stanie polecić? Pozdrawiam

Hmm 4x1,5=6V, a Ty potrzebujesz 5V, śmiało możesz zrezygnować ze stabilizatora. Jeśli uważasz, że jednak musisz obniżyć napięcie to może 4 x 1,2V.

Jeśli chcesz zasilać silniki z 5V to nawet przy 4x1.5V jesteś na styk. 1.5V ma nowa bateria nieobciążona. Pobierając z niej kilkaset mA dostajesz dużo mniej a przecież nie wliczyłeś jeszcze spadku na mostku sterującym. OK, może użyjesz przekaźników i wtedy strat na stykach można nie liczyć, ale jeśli myślisz o płynnym sterowaniu dwukierunkowym to 2V na tanim a kilkaset mV na droższym mostku musisz wziąć pod uwagę. Silniki nie potrzebują stabilizacji napięcia a regulacja prędkości odbywa się za pomocą PWM wyznaczanego przez procesor. Im mniej konwersji mocy po drodze, tym sprawniejszy układ tj. mniej energii puszczasz z ciepłem w powietrze i dłużej bateria pracuje. Stabilizator liniowy, szczególnie w obwodach mocy to już w ogóle rozpusta. Owszem, są LDO na duże prądy mające spadek napięcia np. kilkuset mV przy kilku A, ale Ty w ogóle nie chcesz ich używać, wierz mi 🙂

myślałem nad tym by zrezygnować z ldo, zastanawia mnie tylko czy jeżeli wysterowywuje tak dwa silniki to czy nie spowoduje to ich "rozjazdu" gdy będą dostawać zasilanie prosto z baterii, oczywiście zakładając, że pwm będzie szło takie samo

Jak to ładnie nazwałeś, "rozjazdu" dostaną nawet przy takim samym zasilaniu ze stabilizatora 🙂 Taka charakterystyka silników, że dwóch identycznych nie znajdziesz. Bez enkoderów zawsze pojazd będzie delikatnie skręcał.

Nic nie stoi na przeszkodzi, aby najpierw sprawdzić konstrukcję bez stabilizatora i później go dodać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...