piotrek291c Napisano Grudzień 22, 2014 Udostępnij Napisano Grudzień 22, 2014 Witam chciałbym zapytać jak zrobić na Atmega projekt z aparatem i modułem gsm sim900. Chciałbym robić zdjęcia aparatem i wysyłać je na samrtfona po przez moduł gsm. Mam pytanie czy taki projekt da się zrealizować na Atmega ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Grudzień 22, 2014 Udostępnij Grudzień 22, 2014 Da się, ale jest to z grubsza bez sensu. Taniej i prościej kupić gotowy najtańszy telefon arduino i tylko napisać na niego prosty soft do wysyłania zdjęcia po przyjściu smsa czy coś takiego... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 22, 2014 Udostępnij Grudzień 22, 2014 telefon arduino Chyba miałeś na myśli Androida? 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotrek291c Grudzień 22, 2014 Autor tematu Udostępnij Grudzień 22, 2014 nie chodzi mi o to by telefon wysyłał mi sms na mój telefon. Tylko o to by po uaktywnieniu urządzania zostało zrobione zdjęcie i zostało przesłane na smartfona. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
marek1707 Grudzień 22, 2014 Udostępnij Grudzień 22, 2014 ATmega nie ma mocy obliczeniowej ani pamięci do współpracy z przetwornikiem CCD. Tak więc ani nie jest w stanie wciągnąć zdjęcia ani go skompresować do postaci przesyłalnej przez radio. Nie napisałeś co prawda co to ma być za zdjęcie, ale rozdzielczości rzędu 64x64 pixele pewnie Cie nie interesują - a tyle pewnie dałoby się w ATmedze sensownie obrobić. Istnieją do Arduino (to ten sam procesor) interfejsy do kamer TV, ale one i tak bazują na zewnętrznych pamięciach RAM a poza tym jakość zdjęć z kamer TV jest żadna. Musiałbyś wejść w większe rzeczy: Malina lub chociaż 32-bitowe STMy. Te układy mają naturalne interfejsy do kamer/przetworników CCD i wystarczającą moc obliczeniową by robić kompresje JTAG. Są do tego biblioteki itd, ale trywialne to nie jest. Bez kompresji stracisz majątek (i czas) na transferach przez GSM bezużytecznych danych z całego obrazka. Być może zainteresuj się gotowymi produktami. Szukaj pod hasłem "GSM camera" - jeżeli chcesz mieć bezpośrednią łączność z internetem przez GSM, lub "WiFi camera" gdy po drodze dopuszczasz router WiFi. Takich rzeczy jest teraz mnóstwo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotrek291c Grudzień 22, 2014 Autor tematu Udostępnij Grudzień 22, 2014 Nie da się tak zrobić by kamera był już wyposażona w kompresję jpeg a mikrokontroler służyłby tylko do przesyłania zdjęcia ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Grudzień 22, 2014 Udostępnij Grudzień 22, 2014 Piotrek: Są takie kamery i teoretycznie się da... ale proponowany przez Ciebie projekt to trochę tak jakbyś miał zacząć od wydobywania rudy metali żeby zbudować karabin maszynowy... PS. Tak, miałem na myśli oczywiście androida - dziecko szalało po nocy i jestem dziś trochę nieprzytomny 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Grudzień 22, 2014 Udostępnij Grudzień 22, 2014 No ale może chłopak ma zamiłowanie do górnictwa.. Tak, możesz kupić np coś takiego: https://www.sparkfun.com/products/11610 Robi kompresję JPEG, ma interfejs szeregowy wprost do ATmegi i nawet jakąś bibliotekę. Z drugiej strony dajesz sim900 a w środku trochę kodu do przepychania z lewa na prawo. Dla pewności zastanów się jeszcze czy maks. rozdzielczość 640x480 Ci wystarczy (co chcesz fotografować) i czy czas przetwarzania zdjęcia w samej kamerze jest dopuszczalny bo może się okazać, że mały chip robi kompresję np. w 15 sekund. Do tego dochodzi czas transmisji po UART. Mi wychodzi, że nawet z kompresją 1:10, nie wliczając czasu wysyłania przez GSM obrazek kolorowy VGA będzie się przesyłał 8 sekund. BTW: Moje dzieci imprezują już raczej poza domem i wcale nie wiem, czy to lepiej.. 😐 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotrek291c Grudzień 22, 2014 Autor tematu Udostępnij Grudzień 22, 2014 czas nie jest dla mnie przeszkodą bo mogę spokojnie poczekać minutę na przesłanie zdjęcia. Czy jest możliwość odczytywania zdjęć z karty sd i później wysłanie ich po przez moduł gsm ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Grudzień 22, 2014 Udostępnij Grudzień 22, 2014 Dziwne pytanie. A jest możliwość ich zapisu? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Grudzień 22, 2014 Udostępnij Grudzień 22, 2014 Mnie intryguje popularnosc tematow, ktore od poczatku nie maja sensu. Pierwsze odpowiedzi byly najlepsze - po prostu wykorzystaj smartfona. Za cene kamery bedziesz mial od razu caly zestaw. A co do pytania "czy mozliwe" - tak, wszystko jest mozliwe, polecam link ponizej: http://dmitry.gr/index.php?r=05.Projects&proj=07.+Linux+on+8bit Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »