Skocz do zawartości

Schemat lf mn, mm w jednym

ciuupa

Pomocna odpowiedź

Siema, jak w temacie. Potrzebuje na gwałt sprawdzenie schematu poniżej. Już wielokrotnie płytki robiłem, jednak zawsze na spokój wszystko sprawdzałem, a teraz nie mam czasu i do jutra muszę zrobić schemat i wysłać do zrobienia. Jak ktos widzi błąd to niech pisze. Wykorzystam dwa pololu 50:1. Mostek daje 1,2A, ale nie zamierzam tyrać silnikow. Docelowo ma to byc wielozadaniowiec, lf, minisumo i micromouse. Chodzi o projekt na studia. JP3-5 to są sharpy gotowe na płytkach 5cm. Prosze o wielkiego helpa

Komentarz dodany przez: Treker

C3 większy

D2 bez sensu

ktir są źle zrobione (dlaczego tranzystor emiterem do 5V, a kolektorem do gnd?!?

Brak kondensatorów 10uF (low-esr) przy tb6612 na obu liniach zasilania

Linie PWM to OC1A, OC1B. Dlaczego używasz innych i jak masz zamiar generować PWM?

D2 usuniete, jakie dać C3 skoro taki jest w katalogu:

link

ktiry poprawie fakt odwrotnie odwaliłem - pośpiech. Jeśli chodzi o mostek to używam modułu link więc chyba tych kondziołów dawać juz nie muszę co? A jeśli chodzi o PWMy to tak jak jest podane PWMA i PWMB podalem na OC0 i OC2, wiec gdzie jest błąd?

Pozdrawiam i czekam na odp i dziekuje za zobaczenie bledow

Jeśli chodzi o mostek to używam modułu link więc chyba tych kondziołów dawać juz nie muszę co?

Nigdy nie zaszkodzi kondensator na płytce. Lepiej zrobić na niego miejsce, niż później męczyć się z resetującym się układem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam kolegów robotyków, uwagi wykorzystane, sprawdzcie jak możecie czy wszystko jest teraz ok. Przy okazji chciałbym rozwiązać wątpliwości co Mirek napisał z tymi PWMami bo podłączyłem je do OC0 i OC2, wiec wg mnie jest git.

Może i "jest git", ale oprócz nóżek widocznych na schemacie procesor ma jeszcze zasoby wewnętrzne. Do napędzania dwóch bliźniaczych silników zmarnowałeś aż dwa timery: 0 i 2 a mógłbyś tylko jeden - Timer1, który mając dwa wyjścia aż się prosi by go tutaj użyć ("Weź mnie, weź mnie!" - słyszysz?) . Timer to cenny zasób, nigdy nie wiesz jakie czasy i ile ich będziesz musiał mierzyć w programie. To samo z UARTem : to jeszcze bardziej użyteczny zasób, a Ty jego piny zużyłeś na jakieś głupie czujniki. Jak sobie wyobrażasz uruchomienie skomplikowanego programu (bo mm to już nie przelewki - mnóstwo zmiennych, algorytmy mapowania i rozwiązywania labiryntów, słowem kawał roboty a i tak nie wiem czy RAMu starczy) bez podglądania co w środku procka piszczy? Zablokowałeś sobie JTAG więc i ta droga debugowania kodu zamknięta 🙁 Co nagle to po diable. Szkoda czasu i pieniędzy na robienie i/lub zamawianie nieprzemyślanej płytki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.