ciuupa Napisano Styczeń 10, 2015 Udostępnij Napisano Styczeń 10, 2015 Siema, jak w temacie. Potrzebuje na gwałt sprawdzenie schematu poniżej. Już wielokrotnie płytki robiłem, jednak zawsze na spokój wszystko sprawdzałem, a teraz nie mam czasu i do jutra muszę zrobić schemat i wysłać do zrobienia. Jak ktos widzi błąd to niech pisze. Wykorzystam dwa pololu 50:1. Mostek daje 1,2A, ale nie zamierzam tyrać silnikow. Docelowo ma to byc wielozadaniowiec, lf, minisumo i micromouse. Chodzi o projekt na studia. JP3-5 to są sharpy gotowe na płytkach 5cm. Prosze o wielkiego helpa __________ Komentarz dodany przez: Treker Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Styczeń 10, 2015 Udostępnij Styczeń 10, 2015 C3 większy D2 bez sensu ktir są źle zrobione (dlaczego tranzystor emiterem do 5V, a kolektorem do gnd?!? Brak kondensatorów 10uF (low-esr) przy tb6612 na obu liniach zasilania Linie PWM to OC1A, OC1B. Dlaczego używasz innych i jak masz zamiar generować PWM? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ciuupa Styczeń 10, 2015 Autor tematu Udostępnij Styczeń 10, 2015 D2 usuniete, jakie dać C3 skoro taki jest w katalogu: link ktiry poprawie fakt odwrotnie odwaliłem - pośpiech. Jeśli chodzi o mostek to używam modułu link więc chyba tych kondziołów dawać juz nie muszę co? A jeśli chodzi o PWMy to tak jak jest podane PWMA i PWMB podalem na OC0 i OC2, wiec gdzie jest błąd? Pozdrawiam i czekam na odp i dziekuje za zobaczenie bledow Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 11, 2015 Udostępnij Styczeń 11, 2015 Jeśli chodzi o mostek to używam modułu link więc chyba tych kondziołów dawać juz nie muszę co? Nigdy nie zaszkodzi kondensator na płytce. Lepiej zrobić na niego miejsce, niż później męczyć się z resetującym się układem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ciuupa Styczeń 11, 2015 Autor tematu Udostępnij Styczeń 11, 2015 Witam kolegów robotyków, uwagi wykorzystane, sprawdzcie jak możecie czy wszystko jest teraz ok. Przy okazji chciałbym rozwiązać wątpliwości co Mirek napisał z tymi PWMami bo podłączyłem je do OC0 i OC2, wiec wg mnie jest git. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Styczeń 11, 2015 Udostępnij Styczeń 11, 2015 Jest git, tylko tracisz dwa timery zamiast jednego..., ale Twój wybór. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ciuupa Styczeń 11, 2015 Autor tematu Udostępnij Styczeń 11, 2015 Ok dziekuje, akurat do tego co potrzebuje dalsze timery nie beda potrzebne. Dziekuje za sprawdzenie i pomoc. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Styczeń 11, 2015 Udostępnij Styczeń 11, 2015 Może i "jest git", ale oprócz nóżek widocznych na schemacie procesor ma jeszcze zasoby wewnętrzne. Do napędzania dwóch bliźniaczych silników zmarnowałeś aż dwa timery: 0 i 2 a mógłbyś tylko jeden - Timer1, który mając dwa wyjścia aż się prosi by go tutaj użyć ("Weź mnie, weź mnie!" - słyszysz?) . Timer to cenny zasób, nigdy nie wiesz jakie czasy i ile ich będziesz musiał mierzyć w programie. To samo z UARTem : to jeszcze bardziej użyteczny zasób, a Ty jego piny zużyłeś na jakieś głupie czujniki. Jak sobie wyobrażasz uruchomienie skomplikowanego programu (bo mm to już nie przelewki - mnóstwo zmiennych, algorytmy mapowania i rozwiązywania labiryntów, słowem kawał roboty a i tak nie wiem czy RAMu starczy) bez podglądania co w środku procka piszczy? Zablokowałeś sobie JTAG więc i ta droga debugowania kodu zamknięta 🙁 Co nagle to po diable. Szkoda czasu i pieniędzy na robienie i/lub zamawianie nieprzemyślanej płytki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »