Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Proszę o sprawdzenie schematu mojego Czułkobota - konstrukcja bardzo prosta, ma na celu wykrywanie uderzenia w jakis przedmiot przez przyciski z wąsami, a następnie jakoś reagować(odjechać do tyłu, a potem skręcić). Przepraszam jeśli coś jest nie tak ale to mój pierwszy schemat w eagle i proszę o wyrozumiałość, a i w samej elektronice jestem żółtodziobem.

Na schemacie są braki 😃

Tak na szybko:

- każda nóżka VCC (5V) powinna mieć swój kondensator filtrujący 100nF do masy (GND),
- pin AREF - kondensator 100nF do masy,
- pin AVCC - dławik 10-100uH do VCC, kondensator 100nF do masy,
- czemu nie używasz PWM'a w mostku H?

- masz bardzo dużo wolnych pinów I/O - pora to zmienić i warto się czegoś więcej nauczyć 🙂

- jak używasz przycisków (tact switch), to zrób sobie filtr dolnoprzepustowy. Wejście podciągni do VCC rezystorem zewnętrznym (lub wewnętrznym, programowo) i kondensator (od tego samego wejścia) 100nF do masy, drugi pin przycisku do masy.

Myślę, że pomogłem 🙂

• Lubię! 1

Dodaj złącze do programowania, chyba, że używasz podstawki programującej. Podciągnij reset do vcc, przez rezystor 10k. Mógłbyś dodać po kondensatorze 100n równolegle do każdego silnika i filtrowanie zasilania mostka (zobacz jak to zrobili tutaj) Zamiast plątaniny połączeń możesz dać vcc i gnd w kilku miejscach, a sygnały zrobić labelami (to "ABC") o takich samych nazwach, będzie czytelniej.

PS. Przycisk reset może się przydać, jeśli nie masz włącznika w koszyku z bateriami(?) to dodaj go.

Dziękuję za pomoc:)

- każda nóżka VCC (5V) powinna mieć swój kondensator filtrujący 100nF do masy (GND),

- pin AREF - kondensator 100nF do masy,
- pin AVCC - dławik 10-100uH do VCC, kondensator 100nF do masy,

Dlaczego każda nóżka musi mieć swój kondensator?

Do czego są kondensatory i dławik na pinach których i tak nie używam?

Polecam w Eagle'u używać polecenia Net zamiast Wire, przyda się jak będziesz projektował płytkę do wytrawienia.

Polecam kurs Eagle'a Pana Mirosława. Część 1:

Polecam w Eagle'u używać polecenia Net zamiast Wire, przyda się jak będziesz projektował płytkę do wytrawienia.

Używam net:).

Używam net:).

Nóżka ATmegi numer 22 GND miałeś kropkę, to mnie zmyliło.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...