Skocz do zawartości

Bateria z komórki do robota

Pomocna odpowiedź

A czemu nie ułatwicie sobie życia i nie kupicie zwykłych NiMH? W takich lepszych (nie tych no name) efekt pamięci praktycznie nie występuje. Jedynie trzeba mieć na uwadze żeby na początku sformatować. A cena przystępna nawet dla 2000Ah.

Przecież to jako pierwsze zaproponowałem 🙂 Ale kolega Kangurek uważa, że takie akumulatory są zbyt ciężkie/psują się. A skoro NiMH mu nie pasują, to z tanich i łatwo dostępnych pozostają LiPoli...

Pozdro.

Słyszałeś kiedykolwiek o czymś takim jak algorytm ładowania Li-poli??

Najłatwiej ładować lipole z kom wyspecjalizowanym układem maxima MAX 1811 😉

MAm to rozumieć następująco: podłączam do kom (komputer? komórka?) przez ten układ MAX 1811 do baterii??

Następne zastrzeżenie:

Waga nie gra aż takiej dużej roli ale miałem już baterie NIMH i u mnie się nie sprawdziły za dobrze... Musiałem siedzieć jeszcze 30 minut z aparatem i włączać i czekać aż się sam wyłączy i znowu włączać aż do tego momentu że się nie dało w ogóle aparatu załączyć i dopiero wtedy mogłem włożyć do ładowarki. Dla mnie to było baaaaardzo uciążliwe.

chodziło mi kom w znaczeniu komórka, czyli bateria lipol z komórki;)

a sam układ jest bardzo przyjaznym układem ładowania-> dowolne źródło +5VDC[nawet USB- w sumie specjalizowany wlaśnie do takiego zasilania]-> to do baterii i jazda z ładowaniem 😉

http://elenota.pl/d.php?pid=30393&pdf=2536

a tu taki fajny przyjazny schemacik;)

http://projects.dimension-x.net/pictures/usbcharger/sa-charger1_sch.png

Schemacik oglądałem 😋 Jest jedno ALE, mam plusfona i na niego raczej nie ma li-pol, przynajmniej gdy szukałem nie znalazłem. (szukałem pod nazwami: huawei, vodafone, plusfon) Więc ładowarkę będę musiał zrobić sam =/

[ Dodano: 08 Mar 09 08:18 ]

Jest jeszcze jeden problem: jak dobrze przylutować kabelki do baterii tak żeby jej nie popsuć?

Można wygiąć z jakiegoś sprężystego metalu zaciski i zrobić prowizoryczny koszyk na takie baterie..

Jest jeszcze jeden problem: jak dobrze przylutować kabelki do baterii tak żeby jej nie popsuć?

Normalnie można lutować, bez żadnych problemów;) to jest takie małe pcb, wiec temperatura nie przejdzie bezpośredni na baterię, jak nie będziesz tego grzał bez opamiętania.

[ Dodano: 08 Mar 09 10:52 ]

Bateria dwu ogniwowa- musiałbys ładować specjalną ładowarką dedykowana pod tą baterię, albo modelarska, z balancerem, ale to wymagało by wyprowadzenia trzeciego styku wspólnego dla obu ogniw, jeśli nie jest on tym środkowym stykiem już wyprowadzonym.

Modelarskiego li-pol'a + ładowarka dedykowana- wydatek spory, ale na pewno przyda się w wielu projektach;)

• 3 tygodnie później...

Możesz dać zwykłą baterię 3,7V (litową), Maxim produkuje przetwornice podwyższające napięcie (np. MAX1674) możesz wówczas uzyskać wyższe napięcie niż daje bateria. Do tego ze sprawnością 90 - 98%. Także Maxim robi układy do automatycznych ładowarek dla akumulatorów litowych. Poszperaj, a znajdziesz: www.maxim-ic.com

• 3 miesiące później...

Jak się składa robota to najpierw myśli się o obudowie później o zasilaniu a na końcu o elektronice. 🙂

Komentarz dodany przez: Sabre

Jak się pisze posty na forum gdzie jest sprawdzanie pisowni to się go używa

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...