Skocz do zawartości

Pierwsza drukarka własnej konstrukcji

Pomocna odpowiedź

skmskm, też mi się tak wydawało kiedyś. Jednak regulacja an 4 śrubach wcale nie daje gwarancji, że wszystko będzie równo. Zdecydowanie więcej zależy chyba od precyzji wykonania całej ramy.

Mam nadzieje że wystarczą te śruby.

Postępy, głowica założona, drukarka mechanicznie gotowa, teraz elektronika...:

[ Dodano: 01-05-2015, 15:31 ]

Zrobiłem próbę grzewczą(100C):

Pomysł fajny jednak nie wróżę mu długiej pracy. Ja kiedyś zrobiłem w oparciu o prowadnice frezarkę CNC, niestety pracowała jakieś 3 tygodnie. Prowadnice padły, kulki z niej wypadły ale już po kilkunastu wyciętych elementach traciły dokładność. Co prawda warunki pracy podczas frezowania są trudniejsze bo występują obciążenia boczne, ale prowadnica pracując w szufladzie też jest obciążana bocznie.

Być może trafiłem na jakieś felerne ale przy obecnych cenach markowych prowadnic do szuflad - lepiej użyć wałka i łożysk liniowych.

Wałki na prowadnice liniowe można kupić za grosze jako wały napędowe do podkaszarek, mają utwardzony wałek o średnicy 8 mm i długości do 1,4 m, który jest sprzedawany jako część zamienna w sklepach ze sprzętem ogrodniczym.

Połączyłem wszystkie kable i uruchomiłem silniki(ustawiłem prąd na 1A, mogę max 1.5A).

Testowałem głowice, nagrzałem dla testu do 190 stopni.

Dodałem wentylator na głowice, radiatory na scalaki, wentylator dla elektroniki.

Wzmocniłem konstrukcje kątownikami i przekosami...

Teraz planuje dać pomiędzy PCB grzewcze a blachę izolator silikonowy i czujnik PT100(płaski).

Potem pozostanie mi wykonać mocowanie na rolkę.

Pierwszy filmik z działania:

[ Dodano: 10-05-2015, 14:31 ]

Filmik z dźwiękiem:

Konstrukcja jest bardzo kiepska, musze pomyśleć o przebudowie, jej cena niebyła duża wiec to mnie nie martwi(ok. 100zł).

Fajnie, że udało Ci się ją uruchomić. Konstrukcja jest kiepska ze względu na jej sztywność czy inny parametr?

Nie ze względu sztywności tylko prędkości 5mm/s to nie jest szał 😋 .

Powiększyłem dysze do 1mm, będzie nadrabiać wielkością dyszy.

Całkiem ładnie, jak na pierwszy wydruk - szczególnie przy takich prowadnicach 🙂

Jakie planu na teraz? Dalsza kalibracja?

Może i dziwnie pyka, ale działa. Gratulacje 🙂

Dzięki.

Poczytałem musze poluzować śruby na extruderze i powinno przestać pykać/przerywać(jutro przetestuje).

Ja miałem podobne pykanie i chodzi wlaśnie o docisk do śruby, ale także o temperaturę głowicy. Gdy jest ona za niska nie nadąża topić filamentu, a że silnik wpycha go na siłę śruba zaczyna spiłowywyać go w jednym miejscu i powoduje pykanie. Jak robiłeś sam śrubę do ekstrudera to on także może być problemem. Dopóki nie kupiłem twardszej śruby i nie przejechałem jej gwintownikiem wszystkie poprzednie (bardziej miękkie) wersje wlaśnie "pykały", gdyż ząbki się wyrabiały i nie wgryzały się odpowiednio mocno w filament.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...