Skocz do zawartości

Pierwsza drukarka własnej konstrukcji

Pomocna odpowiedź

Niestety finanse nie pozwalają na nową maszynę, dlatego była nieplanowana przeróbka.

Teraz zamawiam nowy hotend z chin, bo aktualny zaczął przeciekać bokami, w trakcje czyszczenia rurka pękła w nim. Taniej jest kupić całą głowice, tylko 6usd 😋.

Teraz zamawiam nowy hotend z chin, bo aktualny zaczął przeciekać bokami...

A skręciłeś na gorąco głowicę 🙄 Każda będzie "ciekła", jak się tego nie zrobi 😋

Kombinuję czy nie można by zrobić głowicy z jednego kawałka aluminium, na razie wychodzi że da się to zrobić na tokarce, co o tym myślicie warto?

Wcześniej drukowałem przy 3mm/s skręcenie niemiało znaczenia bo było 1.5mm3/s a teraz doszedłem do 15mm3/s(figurka moai wychodzi w 6 minut(5cm wysoka)).

• 2 tygodnie później...

Dostałem nową głowice do drukarki, przerobiłem mocowanie do niej, okleiłem taśmą kaptonową stół.

Zdjęcie pierwszego wydruku i film:

Nowa głowica drukuje o niebo lepiej niż stara.

Z jakiegoś powodu nie potrafiłem dać jako obrazek na Windows 10 😃.

DSCN8599.thumb.JPG.2d0f087203b5a2cd46e2c4ce6ac7e175.JPG

Załóż sobie gąbkę czyszczącą na drut filamentu, bo kurz i inne "syfy" zatkają Tobie głowicę.

Wydrukuj sobie na przykład taki Filament Dust Filter

Lub po prostu kawałek gąbki tuż przed ekstruderem 🙂

Do wydruków z PLA warto również zainstalować jakieś chłodzenie wydruku.

Przy poprzedniej głowicy ona mi się nigdy nie zatkała, poza tym musiałeś mieć tandetny filament jak był syfiaty.

Planuje dodać wentylator chłodzący wydruk(na razie brak kasy).

Przygotowuje teraz sok z ABS'u by wydruki się nie odrywały.

Porozmawiamy o zabrudzeniach i zatykaniu się dyszy, jak "wydrukujesz" kilka kg filamentu 😋

Wiem, że "sok ABS" jest tańszy, ale jeśli chodzi o "klejenie się" ABS do stołu, nawet do zimnego stołu, to proponuję zainwestować w podkładkę gamplate 😃

skmskm, czyszczenie filamentu koniecznie. To nie chodzi o jego tandetność tylko, że rolka zbiera kurz, który później zostaje w głowicy. Zdziwisz się ile brudu wyciągniesz z gąbki, po kilku wydrukach 🙂

• 4 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...